Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten op vingers getikt om intrekken bijstand vanwege laag waterverbruik

28-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
835 keer bekeken
  •  
tap-791172_1920

Laag waterverbruik wordt door gemeenten vaak gebruikt als bewijs dat bijstandsontvangers frauderen met hun uitkering, maar dat argument houdt niet altijd stand bij de rechter. Dat meldt Trouw.

Er waren vorig jaar 550 zaken tussen gemeenten en bijstandsontvangers bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Gemeenten vermoedden bij tientallen gevallen dat mensen niet eerlijk waren over hun woonsituatie. Er werden 24 zaken ingediend bij de CRvB waarbij de gemeente stelde dat een bijstandsgerechtigde niet op het opgegeven adres woonde. In zestien van de gevallen werd als bewijs het lage watergebruik opgevoerd, blijkt uit een inventarisatie van Trouw.

Extreem laag waterverbruik

De gemeente greep in de helft van de zestien gevallen terecht in, zegt het CRvB. In die situaties is meestal sprake van een 'extreem laag waterverbruik' van minder dan 7 kubieke meter per jaar. Het is vaste rechtspraak dat gemeenten er onder die grens in principe van mogen uitgaan dat een woning onbewoond is. Ter vergelijking: het gemiddeld jaarlijks waterverbruik voor een eenpersoonshuishouden ligt op 46 kuub.

Bron: Trouw/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!