Gemeenten nog steeds laks met betalen
26-02-2010
• leestijd 2 minuten
Gemeenten betaalden hun rekeningen vorig jaar gemiddeld na vijftig dagen, maar dat is nog altijd langer dan de normale betalingstermijn van dertig dagen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de NOS. In 2008 duurde het gemiddeld 93 dagen voordat de rekening werd voldaan.
De onderzoekers zeggen dat de gemeenten sneller zijn gaan betalen om bedrijven in de crisistijd uit de financiële problemen te houden. Ook worden gemeenten nu vaker gedwongen extra te betalen als ze te laat zijn, blijkt uit de rondgang van incassobureau Intrum Justitia.
Vooral energie- en waterleidingbedrijven, uitgeverijen, uitzendbureaus en beveiligingsbedrijven moeten lang op hun centen wachten. Uit het onderzoek blijkt ook dat rekeningen door de rijksoverheid beter worden betaald. Vooral Rijkswaterstaat en de politie betalen sneller.
D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham heeft vrijdag direct opheldering gevraagd aan de demissionair ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. Hij wees erop dat hij de regering enkele maanden geleden al heeft opgeroepen de trage gemeenten meer onder druk te zetten om op tijd te betalen.
Volgens Van der Ham moeten de bewindslieden een stevig woordje over de kwestie wisselen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Dit is een maatregel die geen geld kost, maar op een goedkope manier zo veel meer ruimte oplevert om te ondernemen. Dat is weer goed voor de werkgelegenheid'', stelde het Kamerlid.
Zijn VVD-collega Ton Elias vindt ook dat de overheid zich als een fatsoenlijke klant moet gedragen en de rekeningen dus op tijd moet betalen. ,,Landelijk komt daar weinig van terecht, omdat het kabinet dit onderwerp niet serieus neemt'', stelde hij. Ook Elias wijst erop dat het bedrijfsleven schade oploopt door het lakse betaalgedrag van de overheid. ANP