Gemeenten mogen experimenteren met bijstand
01-10-2016
• leestijd 2 minuten
Totaal 25 gemeenten mogen gaan experimenteren met de bijstand. Ze kunnen op een andere manier omgaan met de regels. Het is de bedoeling uit te vissen wat het beste werkt om mensen in de bijstand te bewegen aan de slag gaan, zodat ze uiteindelijk de financiële steun niet meer nodig hebben.
Volgend jaar
Er zijn al vier gemeenten die aan het experiment gaan meedoen: Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen. Andere gemeenten kunnen zich aanmelden. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar wordt gestart, aldus een woordvoerder van verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma vrijdag.
Meer of minder verplichtingen
Bij het onderzoek, dat twee jaar gaat duren, krijgen groepen mensen in de bijstand meer of juist minder verplichtingen opgelegd. Ook worden deelnemers geprikkeld te gaan werken doordat ze langere tijd een deel van de verdiensten mogen houden, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering.
Meer zicht
De PvdA heeft stevig op deze experimenten aangedrongen, aldus PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens. ,,Met de nu overeengekomen experimenten kunnen we meer zicht krijgen op waarmee mensen het beste geholpen zijn.'' Het is niet de bedoeling om mensen met een stok te jagen naar banen die er niet zijn. ,,Doen wat helpt, stoppen met wat dat niet doet'', aldus de sociaaldemocraat.
Meest effectieve weg
,Mensen die kunnen werken, moeten zo snel mogelijk aan de slag'', zegt Chantal Nijkerken-De Haan van de VVD. ,,Met deze experimenten gaan we bekijken wat de meest effectieve weg daartoe is. Er ligt nu een voorstel voor waarbij in een experiment niet alleen een aantal regels versoepeld kunnen worden, maar waarbij op voorstel van de VVD ook onderzoek wordt verricht naar het effect van intensivering van deze regels.” ANP