Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten moeten iedereen met schulden helpen

07-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1813645.jpg
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil in de wet vastleggen dat gemeenten iedereen met schulden moeten helpen. Klijnsma overweegt een uitzondering te maken voor mensen die steeds opnieuw schulden maken. Enerzijds doen deze mensen in haar ogen ,,een onevenredig groot beroep'' op de schuldhulpverlening, anderzijds wijst zij op het ,,belang ook deze groep hulp te bieden en te blijven betrekken bij de samenleving''.
Dat stelde Klijnsma vrijdag bij de bekendmaking van de startnotitie voor haar wetsvoorstel om de minnelijke schuldhulpverlening te regelen. Tevens maakte zij bekend 4 miljoen euro uit te trekken voor projecten van gemeenten om armoede en schulden terug te dringen.
In september vorig jaar maakte haar voorganger Ahmed Aboutaleb met minister Wouter Bos (Financiën) al bekend dat wettelijk vastgelegd moet worden hoe snel en op welke wijze schuldenaren geholpen moeten worden door gemeenten. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat mensen soms wel dertien weken op een wachtlijst stonden voordat ze werden geholpen en dat is volgens het kabinet te lang.
Klijnsma moet haar wetsvoorstel nog uitwerken en hoopt het in de tweede helft van dit jaar klaar te hebben. Zo moet nog vastgesteld worden wat de minimale wacht- en doorlooptijden zijn voor een schuldhulpverleningstraject. Wel is al duidelijk dat bij acute problemen, zoals een dreigende uithuisplaatsing of afsluiting van energie en water, direct hulp verleend moet worden.
Klijnsma vindt ook dat tegenover de plicht van gemeenten om mensen met schulden te helpen, een verplichting voor schuldenaren staat om zich volledig in te zetten tijdens het hulptraject. Nu al kunnen gemeenten mensen in de bijstand een sanctie opleggen als ze niet meewerken en er wordt bekeken of dit ook kan bij schuldenaren met bijvoorbeeld een WW- of WAO/WIA-uitkering.
Verder willen schuldeisers niet altijd meewerken aan een oplossing. Daarom wordt onderzocht of in dit soort gevallen een moratorium ingesteld kan worden, zodat er een rustperiode ontstaat om problemen uit te zoeken zonder dat de druk van de schulden verder oploopt.
Bij de afbetalingsregels voor de minnelijke schuldhulpverlening wordt bovendien aansluiting gezocht bij die voor schuldsanering via de rechter. Zo moet voorkomen worden dat schuldeisers aansturen op een afbetaling via de rechter, omdat ze nu nog via die route meer geld terug kunnen krijgen.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!