Kassa

Gemeenten meer vrijheid met nieuwe bijstandsregels

05-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_handen_52.jpg
Bij de nieuwe, strengere bijstandsregels houden gemeenten ruimte voor ,,maatwerk''. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer.
Erg strenge regels
Ze reageerde op zorgen van de Kamer dat de nieuwe regels wel erg streng lijken. Zo krijgt iemand straks pas bijstand als hij aannemelijk kan maken dat hij in de voorgaande 4 weken alles gedaan heeft om werk te vinden.
Gemeenten
Volgens Klijnsma betekent dat niet dat mensen zonder middelen van bestaan komen te zitten. De gemeenten hebben de mogelijkheid om een voorschot te verlenen als iemand in die periode van 4 weken geen geld heeft om rond te komen. PvdA en ChristenUnie dienden een motie in om de gemeentelijke beleidsruimte nog eens te onderstrepen.
Beleidsvrijheid 
Ook bij de verplichting aan bijstandsgerechtigden om een maatschappelijke tegenprestatie te leveren voor hun uitkering hebben gemeenten beleidsvrijheid, zei Klijnsma. Verder mogen ze iemand met bijstand een bonus geven als hij of zij ,,aantoonbare stappen richting arbeidsmarkt'' maakt.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!