Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten laten huishoudens flink meer betalen voor afvalstoffenheffing

27-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
kliko afval vuilnis prullenbak 930 520
Burgers betalen dit jaar weer meer aan gemeenteheffingen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen het meest, met een plus van 10 procent ten opzichte van 2020.
Gemeenten moeten de reinigingsheffingen verhogen omdat de kosten stijgen. Dat laatste komt volgens de CBS-statistici vanwege "de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier". Deze heffingen mogen wettelijk nooit hoger zijn dan de kosten.

Ook meer onroerendezaakbelasting

De gemeenten halen bovendien 5,8 procent meer onroerendezaakbelasting (ozb) op bij onder meer huishoudens en bedrijven. "Veel gemeenten geven aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken", lichten de onderzoekers toe. De opbrengsten van deze belasting kunnen stijgen als WOZ-waardes van gebouwen en/of grond omhooggaan, het aantal panden toeneemt of als gemeenten de tarieven verhogen.

11,3 miljard

Huishoudens, toeristen en ondernemers zullen dit jaar 11,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen betalen, verwachten gemeenten in hun begrotingen. Dat is 4,4 procent meer dan gemeenten van tevoren verwachtten op te halen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!