Kassa

Gemeenten: laat koppeling gasprijs en warmtenet los

03-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
659 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127


Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) moet zo snel mogelijk de koppeling tussen de tarieven van de gasprijs en van de warmtenetten loslaten. Dat verzoek hebben 44 gemeenten neergelegd bij de minister.

Zo'n half miljoen Nederlanders die afhankelijk zijn van het warmtenet, worden volgens de gemeenten geconfronteerd met een te hoge energierekening door de sterk gestegen gasprijzen.

Volgens de vier grote steden (G4) en de G40, een samenwerkingsverband van de veertig grootste gemeenten in Nederland, is de huidige koppeling van de warmtetarieven aan de aardgasprijs vaak slechts voor een deel gerelateerd aan de kosten die warmteleveranciers maken.

Brief aan minister

"Ondanks dat niet iedere warmteleverancier het afgelopen jaar maximaal gebruik heeft gemaakt van de geboden tariefruimte zijn wij voorstander van regulering die gebaseerd is op de werkelijke kosten van de warmtevoorziening. De nieuwe tarieven tonen duidelijk aan dat dit niet snel genoeg aangepast kan worden. Wij maken ons hierover zorgen net als de inwoners in onze gemeenten. Dit vermindert het benodigde draagvlak voor de energietransitie", zo is te lezen in de brief.

De hoge gasprijzen bieden volgens de 44 gemeenten juist een kans om het draagvlak te vergroten doordat duurzaam opgewekte warmte nu substantieel goedkoper is dan het gebruik van aardgas. "Wij willen tegen onze bewoners kunnen zeggen dat u erop toeziet dat zij niet meer betalen dan nodig is. Dat kunnen we nu niet. Niet alleen de stijgende gasprijzen zijn een zorg voor deze koppeling, de komende jaren wordt de belasting op gas hoger om de stap naar aardgasvrij te stimuleren."

Maandtarief tientjes hoger

Warmteleverancier Ennatuurlijk zei vorige maand dat de gemiddelde tarieven met bijna 30 euro netto per maand zouden stijgen. Dat zou nodig zijn omdat de inkoopprijs van zijn warmte nog op verschillende manieren is gekoppeld aan de gasprijs, die nu een stuk hoger ligt dan een jaar geleden.

De leverancier zegt tot de drie grootste in zijn soort te behoren met een klantenbestand van zo’n 85.000 huishoudens en 1200 bedrijven. Ook de twee andere grote partijen op de warmtemarkt, Vattenfall en Eneco, kondigden een verhoging van een paar tientjes per maand aan. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Rita ter Hedde
Rita ter Hedde9 feb. 2022 - 10:18

Ik wil graag reageren op dit artikel. Om te onderstrepen dat het nodig is dat de koppeling losgelaten wordt hierbij mijn situatie. Ik heb al sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw stadsverwarming, voorwaarde bij de bouw van ons huis. Ik word nu geconfronteerd met disproportionele stijging van de maandlasten stadsverwarming (ik ga van 120 euro per maand naar 213 en volgend jaar wordt dat nog hoger). Mijn grootste bezwaar is dat ik niet naar een andere leverancier kan (monopolie) en ten tweede dat de tarieven niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Ik heb dus geen enkele mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het verlagen van de lasten, behalve het uitzetten van de verwarming. Maar daar zit op een gegeven moment ook geen ruimte meer in. Dit wilde ik even kwijt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!