Kassa

Gemeenten kunnen prijs sociale koopwoning vervroegd verhogen

23-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
820 keer bekeken
  •  
bouw huis woningen 1127
Gemeenten krijgen vervroegd de mogelijkheid om de maximale verkoopprijs van sociale koopwoningen te verhogen. Nu ligt de grens voor deze categorie huizen op 200 duizend euro. Vanaf vrijdag kan dat worden verhoogd naar 325 duizend euro.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken worstelen veel gemeenten met het huidige maximum van 200 duizend euro. Vooral omdat het te duur is om voor die prijs een kwalitatief goede koopwoning op te leveren.

Hypotheekgarantie

Het verhoogde maximum wordt gekoppeld aan de Nationale Hypotheekgarantiegrens (NHG grens). In 2019 werd al duidelijk dat die maatregel opgenomen zou worden in de omgevingswet, die in 2022 van kracht wordt. Vanaf dat moment geldt de maximumprijs voor alle sociale koopwoningen.

Woondeals

Tot die tijd moeten gemeenten die de grens eerder willen verhogen zich aanmelden voor wat het ministerie een experiment noemt. 95 gemeenten zijn al aangemeld. Ze horen bij de zes regio's die in de afgelopen twee jaar een woondeal met het ministerie hebben gesloten.
Het ministerie zegt dat het daarnaast gaat verkennen of het gemeenten de ruimte kan geven om zelf woningen toe te wijzen aan bepaalde groepen huishoudens. Volgens de huidige wetgeving kan dat nog niet, volgens de nieuwe Huisvestingswet mogelijk wel.
Bron: Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!