Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gemeenten in geldnood vanwege de coronacrisis

11 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
advies geld rekenmachine accountant belasting 1127
Tientallen gemeenten hebben miljoenen euro's bij moeten lenen om salarissen, uitkeringen en subsidies te kunnen betalen. Dat meldt het AD na eigen onderzoek. De inkomsten van gemeenten zijn als gevolg van de coronacrisis sterk gedaald en tegelijkertijd stegen de uitgaven flink.
De gemeente Haarlemmermeer heeft 24 miljoen euro bijgeleend bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Breda 15 miljoen, Terschelling 2 miljoen en Middelburg 11 miljoen. Op deze manier proberen ze hun hoofd boven water te houden. De Middelburgse wethouder Johan Aalberts geeft aan geld te moeten lenen omdat de gemeente in liquiditeitsproblemen kwam. 

Vraag naar krediet groeit

De Bank Nederlandse Gemeenten ziet de kredietvraag door gemeenten groeien, bevestigt een woordvoerder tegenover het AD. De woordvoerder noemde geen exacte bedragen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat het merendeel van de gemeenten kortlopende kredieten zal moeten afsluiten. Maar de VNG wil niet de conclusie trekken dat gemeenten in acute financiële nood verkeren.
Een derde van de gemeenten in Nederland zat voor het uitbreken van de pandemie in financieel zwaar weer. De coronacrisis was voor sommigen de druppel die de emmer deed overlopen. Vooral bronnen van inkomsten als toeristenbelasting en parkeergelden zagen gemeenten opdrogen en doordat ondernemers, burgers en sportclubs uitstel van betaling kregen kwam er nog minder geld binnen. 

Belofte voor compensatie

Het kabinet heeft beloofd de gemeenten te compenseren. Het is nog onzeker hoe dat precies in zijn werk zal gaan. Twee weken geleden werd een eerste bedrag van 566 miljoen euro vrijgemaakt voor gemeenten, provincies en waterschappen. De VNG geeft aan dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met het Rijk dat gemeenten gecompenseerd gaan worden voor de uitgaven die ze hebben gedaan en nog moeten doen, en voor de inkomsten die ze mislopen. De hoogte van het bedrag kan nog niet bepaald worden, aldus de Vereniging Nederlandse Gemeenten. ANP 

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!