Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeentelijke woonlasten stijgt dit jaar sterk

11-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
huis 1127 (2)
Dit jaar zijn huurders en woningeigenaren veel meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten omdat de afvalstoffenheffing sterk stijgt. Dat zegt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). De instantie heeft de woonlasten van de 40 grootste gemeenten in kaar gebracht.
Woningeigenaars betalen nu 6,2 procent meer terwijl huurders maar liefst 8 procent meer betalen. Dat is het meest in jaren en het is meer dan de inflatie van 1,4 procent. De gemeentelijke woonlasten zijn meer gestegen dan andere uitgaven, zoals boodschappen en kleding.

Gemiddelde stijging

Zowel huurders als woningeigenaren zien de afvalstoffenheffing het meest stijgen. Die gaat gemiddeld met 28 euro omhoog. Volgens de onderzoekers heeft dat uiteenlopende redenen. Zo stijgen in sommige gemeenten de kosten door investeringen (bijvoorbeeld om beter afval te scheiden) en in andere gemeenten zijn ze meer geld kwijt omdat ze de afvalinzameling opnieuw hebben aanbesteed. Volgens de COELO geven sommige gemeenten aan geen reserves meer in te (kunnen) zetten.
Daarnaast hebben woningeigenaren te maken met een sterke stijging van de ozb van gemiddeld 5,2 procent. Die stijging wordt vertekend omdat deze belasting in Amsterdam met ruim een vijfde is gestegen. Als dit buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de stijging nog steeds 2,9 procent.
In de 40 door COELO onderzochte grootste gemeenten woont 41 procent van de Nederlandse bevolking. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!