Wie hulp nodig heeft met het verduurzamen van een koop- of huurhuis moet die ook krijgen. Dat schrijven gemeenten, de Woonbond en Aedes (branchevereniging van woningcorporaties) in een brief aan de Tweede Kamer. Gemeenten moeten met wijkgerichte plannen komen.
Bij deze aanpak moet de participatie en inspraak van de bewoners worden meegenomen. Hierdoor wordt het draagvlak voor verduurzamen groter en verbeteren de oplossingen, vinden de briefschrijvers.
Volgens de Woonbond en andere partijen is het voordeel van deze wijkgerichte aanpak dat de kosten om te verduurzamen lager worden. Ook hoeven bewoners niet allemaal individueel uit te zoeken hoe het moet met het verduurzamen. Dit voorkomt dat alleen ondernemende en draagkrachtige mensen stappen zetten, denken de briefschrijvers. En gemeenten moeten ook afspraken over verduurzaming maken met de verhuurders in de wijk.
De ondertekenaars vinden dat er fors op de energietransitie moet worden ingezet. "Alleen dan blijven de klimaatambities in beeld, kunnen kansen worden benut als bijvoorbeeld gasnetten aan vervanging toe zijn en kunnen de woonlasten van bewoners binnen de perken blijven."
"De hoge gasprijzen van dit moment tonen aan hoe kwetsbaar huishoudens in slecht geïsoleerde woningen zijn. Het kabinet heeft onlangs maatregelen aangekondigd om de nood iets te verzachten. Wat echt nodig is, is een structurele aanpak om minder afhankelijk te worden van aardgas", vult Karin Dekker, voorzitter themagroep duurzaamheid van de G40-gemeenten, aan.
Om de wijkgerichte aanpak op maat te realiseren, hebben gemeenten en woningcorporaties wel financiële middelen en een instrumentarium nodig, aldus het gezelschap onder de brief aan het parlement. ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!