Kassa

'Gematigd herstel Nederlandse economie'

07-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_100euros_paketten.jpg
Het IMF verwacht een gematigd herstel van de Nederlandse economie de komende tijd. De export trekt aan, de huizenprijzen stijgen en het vertrouwen in de economie neemt toe. Volgens de economen van het Internationaal Monetair Fonds leidt dat in 2015 tot een aantrekkende groei, maar in een voorzichtig tempo omdat de schulden van de huishoudens zwaar wegen op de bestedingen van consumenten.
Bedreiging voor herstel
De hoge schuldenlast van huishoudens in Nederland vormt de grootste bedreiging voor het herstel, aldus Kenneth Kang van het IMF. Externe risico's liggen bij de lage inflatie, trage groei in de eurozone en geopolitieke onrust.
Hoogste van de eurolanden
Het IMF constateert dat de schuldenlast per huishouden in Nederland behoort tot de hoogste van de eurolanden. Dat maakt onze economie kwetsbaar voor schokken en is slecht voor groeiperspectieven op de langere termijn.
Schuldenlast verlagen
Minister Dijsselbloem van Financiën wijst erop dat het kabinet al veel heeft gedaan om de schuldenlast te verlagen, zoals het geleidelijk beperken van de hypotheekrenteaftrek. Maar volgens het IMF moet er meer gebeuren. Vooral de schulden van jongere generaties belemmeren het aantrekken van de consumptieve bestedingen. Jongeren, die hun woning veelal op het toppunt van de huizenmarkt kochten, lijden onder zware schulden.

Meer over:

diginieuws, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!