Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geluidsnorm maakt warmtepomp te duur

3 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
warmte
Voor veel Nederlanders is het te duur een warmtepomp te kopen vanwege strenge, nieuwe geluidsnormen. Brancheverenigingen waarschuwen hiervoor in het AD.
Vandaag praat de Tweede Kamer over regels die buren moeten beschermen tegen het lawaai dat uit de pompen komt.

Geluidsoverlastnorm

Vanaf juli 2020 mogen nieuwe pompen geen geluidsoverlast voor buren meer veroorzaken. De regel is dat er op de erfgrens nog maar 40 decibel te horen zijn. Installaties aan de gevel, in de achtertuin of op het balkon produceren nu tussen de 53 en 74 decibel, blijkt uit onderzoek waarop minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) haar plan baseert.

Klimaatambities

Volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association, brengt het plan de klimaatambities van het kabinet in gevaar. "De nieuwe norm betekent voor veel consumenten een enorme extra barrière om een warmtepomp aan te schaffen", zegt Agterberg, die de Tweede Kamer samen met vier andere brancheverenigingen een brief heeft geschreven. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!