Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geluidsnorm maakt warmtepomp te duur

3 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
warmte
Voor veel Nederlanders is het te duur een warmtepomp te kopen vanwege strenge, nieuwe geluidsnormen. Brancheverenigingen waarschuwen hiervoor in het AD.
Vandaag praat de Tweede Kamer over regels die buren moeten beschermen tegen het lawaai dat uit de pompen komt.

Geluidsoverlastnorm

Vanaf juli 2020 mogen nieuwe pompen geen geluidsoverlast voor buren meer veroorzaken. De regel is dat er op de erfgrens nog maar 40 decibel te horen zijn. Installaties aan de gevel, in de achtertuin of op het balkon produceren nu tussen de 53 en 74 decibel, blijkt uit onderzoek waarop minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) haar plan baseert.

Klimaatambities

Volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association, brengt het plan de klimaatambities van het kabinet in gevaar. "De nieuwe norm betekent voor veel consumenten een enorme extra barrière om een warmtepomp aan te schaffen", zegt Agterberg, die de Tweede Kamer samen met vier andere brancheverenigingen een brief heeft geschreven. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

emmap
emmap6 jul 2019 - 19:42

Ik mag toch hopen dat er zeer strenge geluidnormen voor warmtepompen komen... Je moet er toch niet aan denken dat in de achtertuinen of aan achtergevels van rijtjeshuizen, waarvan wij hier 26 (!!) rondom de gemeenschappelijke achtertuintjes hebben, gesteld dat iedereen zou kiezen voor een warmtepomp, evenzoveel zoemende, suizende, brommende apparaten hangen!? 
De branche moet zich inspannen fluisterstille apparaten te ontwikkelen, dat kan best, en door de hoge aantallen zullen de prijzen ook wel wat zakken! Dit lijkt op angst zaaien (1=we moeten snel van het gas af en je moet dus snel een warmtepomp, 2=je moet een lawaaiig apparaat accepteren anders wordt het duurder), gecombineerd met gemakzucht, daar schieten we niet zo veel mee op.
We kunnen nog nauwelijks overzien welke goede alternatieven er zijn voor gas en cv's, er zullen vast nog wel meer opties zijn als alleen maar een warmtepomp.

HJ
HJ3 jul 2019 - 19:30

Kies voor een warmtepomp van Nibe.. die hoor je haast niet

manwijf
manwijf3 jul 2019 - 13:55

Als er nu al geluidsnormen komen, dan zegt dat genoeg natuurlijk. Alles wat voortdurend bromt, zoemt of ruist is super irritant, goede maatregel dus.

zoekster1
zoekster13 jul 2019 - 13:06

Frank Agterberg moet niet zaniken. Het is toch doodlogisch dat er een beperking op het geluid van die warmtepompen komt? Anders worden de straten straks een grote lawaaistroom. Continue geluidsoverlast kan mensen letterlijk ziek maken. Je zult zien dat zodra die norm is ingevoerd er alleen nog maar warmtepompen gekocht kunnen worden met een max van 40 decibel, de pompen vanzelf goedkoper worden. Frank Agterberg praat alleen maar in zijn eigen brachestraatje omdat die lawaai-apparaten straks onverkoopbaar zijn. Het is met alles zo, zodra er massaproductie op gang komt wordt het vanzelf goedkoper.