Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geldautomaten ’s nachts dicht vanwege plofkraken

16-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
betaalautomaat pinnen x 1127
Het is niet langer mogelijk om ’s avonds na 23:00 geld op te nemen bij automaten van banken en Geldmaat. De automaten worden per direct vanaf het einde van de avond tot 07:00 in de ochtend buiten werking gesteld vanwege het plofkraakrisico. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Het sluiten van de automaten betekent dat het voor criminelen lastiger wordt om plofkraken te plegen. Criminelen stoppen vaak een explosief in de geldlade wanneer deze opent. Dat wordt vermoeilijkt door de automaten uit te schakelen.

Twee procent geldopnamen ‘s nachts

Volgens de NVB vindt minder dan twee procent van alle geldopnamen middels automaten ‘s nachts plaats. De vereniging geeft daarbij aan dat het besluit gepaard gaat met aandacht voor “een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld.” Automaten die op plekken staan met een verhoogd risico voor omwonenden, worden daarnaast zoveel mogelijk naar veiligere locaties verplaatst.

Geld onbruikbaar maken

Er loopt momenteel onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken. De banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie zullen hier versneld mee aan de slag gaan, met als doel dit zo snel mogelijk overal toe te passen. NVB-voorzitter Chris Buijink spreekt van een “front tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit” en benadrukt het belang van de gezamenlijke afspraak om de automaten eerder te laten sluiten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!