Kassa

Geld voor startersleningen sneller op

24-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis-euro_02.jpg
Aan gunstige leningen voor mensen die voor het eerst een huis kopen, dreigt sneller dan verwacht een einde te komen. De kans bestaat dat het potje van het ministerie van VROM voor de startersleningen eind dit jaar leeg is. De bedoeling was dat de regeling tot eind 2011 zou lopen.
Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Wonen) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Ruim de helft van de gemeenten biedt een starterslening aan, waarbij VROM de helft van de kosten van de lening betaalt. Sinds het begin van de regeling in 2007 is het aantal leningen alleen maar gegroeid. De verwachting is dat het er dit jaar tussen de vier- en vijfduizend zullen zijn.
Omdat de VROM-bijdrage ook nog eens hoger uitpakt dan geraamd, kunnen er minder startersleningen worden verstrekt dan verwacht. Eind dit jaar zou het potje van 40 miljoen euro wel eens leeg kunnen zijn. Er zijn trouwens wel gemeenten die een starterslening verstrekken zonder bijdrage van het ministerie van VROM, maar dat zijn er nu maar acht.
Eerder meldde het ministerie dat de koopsubsidie, een andere maatregel om de aankoop van woningen te stimuleren, al bijna op is. Eind mei zou het budget er door zijn, maar minister Van Middelkoop verwacht nu dat het half april al zover zal zijn. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!