Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Geld voor levensbeschouwelijke programma's'

19 jun 2013
  •  
leestijd 2 minuten
televisieset_01.jpg
De publieke omroep moet geld gaan uittrekken voor levensbeschouwelijke programma's. CDA en ChristenUnie willen de garantie dat deze programma's te zien blijven, nu de religieuze omroepen gaan verdwijnen. PvdA en SP zijn niet ongevoelig voor deze wens.
Budget voor bepaalde programma's
Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de publieke omroep. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt dat levensbeschouwing een taak is van alle publieke oproepen en wil daar ook afspraken over maken. De religieuze omroepen zelf eisen dat er minstens 15 miljoen overblijft voor deze programma's als zij zelf na 2015 niet meer bestaan.
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zei moeite te hebben met het opzijleggen van geld voor bepaalde programma's, maar voegde eraan toe niet voor de wens van andere partijen te gaan liggen om dit voor levensbeschouwelijke programma's wel te regelen. Ook de SP suggereerde een deel van het budget hiervoor te reserveren. De VVD vroeg om een eerlijke verdeling per levensovertuiging.
Aspirant-omroep bij NTR
De levensbeschouwelijke omroepen zouden een doorstart kunnen maken als aspirant-omroep, maar die moeten zich aansluiten bij de NTR. D66 wil het mogelijk maken dat deze omroepen zich bij een verwante omroep aansluiten.
De Kamer praatte woensdag over het voornemen van Dekker om de publieke omroep op de schop te nemen. Vanaf 2016 blijven er nog hoogstens acht publieke omroepen over: drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen, de NTR en de NOS. VVD'er Matthijs Huizing vond het een gemiste kans dat de laatste twee niet samengaan.
Leden werven
PvdA en CDA pleitten ervoor de minimale contributie voor lidmaatschap niet te verhogen naar 15 euro, maar op de huidige kleine 6 euro te houden. Dat maakt het nieuwe omroepen gemakkelijker om leden te werven. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar