Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geld lenen duurder

18 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Geld rekenmachine 930 x 520
De leenrentes stijgen voor het eerst sinds lange tijd weer. Het gaat niet alleen om hoge leenbedragen, ook bij lagere kredietsommen gaat de rente omhoog, meldt vergelijkingssite Geld.nl.

Ook bij kleine rentestijging flinke gevolgen

Wie nu een persoonlijke lening van 50.000 euro afsluit, met een looptijd van 60 maanden, betaalt gemiddeld 5,25 procent rente. In januari van dit jaar was dit nog 5,19 procent.  Voor een lening van 20.000 euro steeg de rente van 5,52 naar 5,58 procent. De rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro (looptijd 60 maanden) steeg in het eerste kwartaal van 2019 van 6,20 naar 6,22 procent. Dit lijken slechts kleine stijgingen, maar het scheelt al snel een paar honderd euro aan rentekosten op een lening.

Einde aan 7 jaar daling

Dat de leenrentes stijgen is opvallend. Sinds 2011 zijn die rentes eigenlijk alleen maar gedaald. “De afgelopen weken stegen de marktrentes, de rentes waar banken al hun rentetarieven op baseren, wel een beetje, maar bij sparen en hypotheken zien we hier niets van terug. Dit terwijl leningen dus wél duurder worden”, aldus financieel specialist Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Hevige concurrentie

Er is een verklaring voor renteverhogingen. "Kredietverstrekkers hebben elkaar de laatste tijd hevig beconcurreerd. Er worden zelfs verliezen geleden door verschillende kredietverstrekkers puur om de concurrentie op de rente aan te gaan. Het is waarschijnlijk dat de kredietverstrekkers dit niet lang meer volhouden en daarom zien we nu de eerste renteverhogingen", geeft Bulthuis aan.

'Vergelijken loont de moeite'

Toch kunnen consumenten voorkomen dat ze te veel betalen voor een lening. De verschillen tussen de hoogste en de laagste rentes zijn namelijk nog steeds groot. Uit eerder onderzoek van Geld.nl blijkt dat het verschil oploopt tot 700 euro per jaar. "Het loont dus zeker om niet direct naar je huisbank te stappen voor een lening, maar om eerst goed te vergelijken voor je een keuze maakt", aldus Bulthuis.

Meer over:

leningen, lenen, rente

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar