Kassa

Gelach om idee NS voor reiziger in hoge nood

08-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plaszak.jpg
Gefronste wenkbrauwen en mensen die zich afvroegen of er sprake was van een grap. Maar de plaszak voor in wc-loze Sprinters is serieus bedoeld. Vrijdag maakten de Nederlandse Spoorwegen (NS) bekend dat de treinreiziger in uiterste noodgevallen zijn behoefte kan doen in een plaszak, omdat in deze treinen een toilet ontbreekt. De behoefte kan dan worden gedaan in de lege cabine van de machinist.
De NS hoopt zo de kritiek van reizigers weg te nemen die niet kunnen plassen door gebrek aan toilet. Voor mannen en vrouwen zijn dezelfde zakken beschikbaar. De gevulde zakken kunnen in de trein achterblijven.
Noodmaatregel
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) zei vrijdagochtend dat dit als noodmaatregel is bedacht. De voorziening kan zeker geen alternatief zijn voor een regulier toilet in de trein. De minister heeft er geen contact over gehad met de NS en moest bekennen dat ze aanvankelijk dacht dat het om een grap ging. ,,Dit is zeker niet het ei van Columbus.''
Reactie Tweede Kamer
Tweede Kamerleden reageerden smalend op de plaszak. ,,Is de NS nu helemaal van de pot gerukt?'', reageert GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent via Twitter. ,,Een plaszak. Ik zeg even niets meer...'', is de reactie van SP-Kamerlid Renske Leijten. VVD-parlementariër Klaas Dijkhoff twittert over een briljante communicatiestrategie van de NS over de plaszak. ,,Ik lees weinig klachten van mensen in de piepzak over herfstvertragingen vandaag.'' Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel bij het spoor, de VVMC, noemt de plaszak ,,verschrikkelijk''. Toen ik het hoorde, dacht ik echt: dit is een grap.''
Reactie FNV Spoor
FNV Spoor is niet blij. De bond sprak van een ,,heel slechte oplossing vanuit hygiënisch oogpunt''. Hoewel de plaszak als noodoplossing wordt gezien, vreest FNV dat reizigers en personeel er geruime tijd mee te maken kunnen krijgen. De bond roept alle partijen op het inbouwen van de toiletten behoorlijk te versnellen. De NS benadrukt in een officiële reactie dat al deze middelen alleen bedoeld zijn voor uiterste noodgevallen, zoals een meter sneeuw waardoor evacuatie van een trein onmogelijk is.
ANP

Meer over:

ns, plaszak, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!