Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gehandicaptenvervoer weigert gehandicapten

05-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
connexxion-ombudsman.jpg
Het bovenregionale taxivervoer voor gehandicapten, Valys, weigert mensen te vervoeren die in een scootmobiel zitten of bedlegerig zijn. Dat laat het VARA-programma 'De Ombudsman' zien in de uitzending van 5 november. Volgens vervoersmaatschappij Connexxion, die dit vervoer uitvoert in opdracht van de overheid, belemmeren veiligheidsregels het vervoer van deze gehandicapten.
PVV, GroenLinks en VVD vinden dit absurd. Zij gaan de minister vragen ervoor te zorgen dat het Valys-vervoer toegankelijk is voor alle gehandicapten.
Teunie van de Kamp uit Putten zit vanwege een vorm van reuma en een mislukte rugoperatie in een scootmobiel. Volgens de veiligheidsregels van Connexxion mag ze die niet meer zelf het taxibusje in rijden. De chauffeur moet de scootmobiel het busje inrijden en Van de Kamp moet via een trapje het busje inklimmen. Maar dit kan ze niet. Dus heeft ze volgens Connexxion pech en mag ze niet mee.
Christel ’t Hart uit Bennekom ligt 24 uur per dag in bed. Dit is het gevolg van meervoudige ziektebeelden. Ook zij doet tevergeefs een beroep op het Valys-vervoer. Volgens Connexxion kan het bed niet veilig genoeg worden vervoerd. En dus mag ze niet mee. Vreemd genoeg ziet het regionale taxibedrijf dat haar over korte afstanden vervoert, geen enkel probleem.  “Christel staat helemaal vast in de bus, keurig volgens de normen. Dus ik zie geen enkel probleem waarom het niet zou mogen,” aldus chauffeur Roland Lohnstein. 
Tamara Venrooy (VVD) vindt het verschrikkelijk dat er mensen worden geweigerd: “Dan worden het gevangenen van hun eigen huis terwijl we nu juist met ons allen hebben gezegd dat we het belangrijk vinden dat mensen mee kunnen doen in de samenleving.” Ook Linda Voortman (Groenlinks) benadrukt dat het gehandicaptenvervoer juist is bedoeld om mensen uit hun isolement te houden en dat deze mensen niet geweigerd moeten worden. “Connexxion doet dat waarschijnlijk onder verwijzing van de regeltjes, maar die regels zijn er om mensen te helpen en niet andersom,” aldus Voortman. Richard de Mos (PVV) denkt dat Connexxion het argument van veiligheid misbruikt. “Vervoerders beroepen zich op veiligheid, ik denk eerder dat het te maken heeft met tijd. In de meeste taxibusjes zitten beugels. Rolstoelen, scootmobielen, het kan allemaal vastgezet worden maar het kost tijd. En tijd is geld in deze samenleving, dus ik denk dat daar de crux zit.”
Meer op de website van De Ombudsman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!