Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Gehandicapten dupe van korting op vervoer'

20-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rolstoel_02.jpg
Gehandicapten die niet meer naar de theeschenkerij twee dorpen verderop mogen, maar in hun eigen dorp naar een andere, minder geschikte plek moeten omdat het vervoer te duur wordt. Of mensen die niet meer aan huis maar bij een bushalte gehaald worden, waardoor er een extra begeleider nodig is om ze daarheen te halen en te brengen. Gehandicapten die veel langer in de bus zitten en zelfs in sommige gevallen een tijdje alleen in de bus zitten.
Platform VG
Dat zijn volgens Dorien Kloosterman van het Platform VG (belangenbehartiger van verstandelijk gehandicapten) de gevolgen van de uitspraak van de rechter in hoger beroep dinsdag. Die oordeelde dat de Staat, zoals een rechter al eerder oordeelde, inderdaad mag korten op gehandicaptenvervoer van en naar de dagbesteding.
Kort geding
Het kort geding was aangespannen door de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) tegen de Staat. Volgens de VGN is de Staat voor haar bezuinigingen uitgegaan van cijfers die niet representatief zijn voor de gehandicaptenzorg. De bezuinigingen zouden gebaseerd zijn op het tarief dat één op de zes instellingen hanteert voor gehandicaptenvervoer. VGN vindt dat dat niet wil zeggen dat alle instellingen het vervoer tegen eenzelfde tarief kunnen leveren.
Uitspraak
Volgens de rechter in hoger beroep mag de staatssecretaris de tarieven bepalen door te kijken naar de tarieven van de instellingen die het vervoer het goedkoopst regelen. Knelpunten kunnen dan wel nog aangekaart en opgevangen worden.
'Uit eigen zak betalen'
,,Organisaties die heel groot zijn, krijgen het vervoer op papier wel kostendekkend, maar dat komt ook omdat ze met budgetten kunnen schuiven. Kleinere organisaties, zoals zorgboerderijen, moeten dit uit eigen zak betalen'', vreest Kloosterman.
Brief
,,Veel ouders van cliënten hebben al een brief gekregen waarin staat dat ze vanaf 1 januari het vervoer naar de dagbesteding zelf moeten gaan betalen'', aldus Kloosterman. ,,Of dagbestedingscentra besluiten dat ze een paar dagen per week dicht gaan.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!