Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gehakt met minder vlees? Supermarkten wagen zich aan duurzamere gehaktmix

02-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23630 keer bekeken
  •  
gehakt 1280 vlees bakken

Een hoofdmaaltijd zonder vlees? Dat is voor 31 procent van de Nederlanders onbekend culinair terrein. Wil je weleens wat duurzamers eten, maar gaat de overstap naar vleesvervangers je te ver? Dan is een hybride vleesproduct wellicht een optie. Bij de supermarkten Lidl en Albert Heijn ligt sinds kort gehakt in de schappen waarvan een deel van het vlees is vervangen door extra toegevoegde eiwitten. Wat doet dit met de prijs, smaak en duurzaamheid van het vleesproduct?

Gehakt bestaat lang niet altijd meer uit alleen gedraaid (rund)vlees. Supermarkten verkopen steeds vaker gehaktmixen, waarvan een bestanddeel bestaat uit vlees vervangende eiwitten.

AH: rundereiwit vervangt vlees in gehakt

Zo verkoopt Albert Heijn sinds dit voorjaar gehakt, worstjes en hamburgers waarin 10 tot 20 procent van het vlees is vervangen door dierlijkje eiwitten. Het gaat om rundereiwit dat uit bloedplasma is gewonnen. Waarom doet AH dit? Volgens de supermarktketen is dit “hybride vlees” duurzamer, omdat er voor hetzelfde gewicht in de verpakking minder dieren geslacht hoeven worden. Een deel van het rundvlees is immers vervangen door eiwitten. In het geval van de gehaktmix is 10 procent minder vlees gebruikt. Bij de worstjes en hamburgers is 20 procent minder vlees nodig.

Lidl: gehaktmix met erwten

Bij supermarkt Lidl kunnen klanten sinds kort kiezen voor een ander hybride gehaktproduct: de gehaktmix met erwteneiwit. Dit bestaat voor 60 procent uit rundergehakt. De rest is uit plantaardige eiwitten samengesteld. Van deze gehaktmix is de CO2-uitstoot “37,5 procent lager dan van gehakt dat voor 100 procent uit vlees bestaat”, houdt Lidl de klanten voor.

De grote impact van vlees

Hoezo schaadt onze vleesconsumptie het milieu en klimaat?
Een hoofdmaaltijd zonder vlees? Veel Nederlanders kunnen het zich nauwelijks voorstellen. Bijna een derde (31 procent) at nog nooit een vegetarische hoofdmaaltijd, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Het ouderwetse avg’tje, een maaltijd bestaande uit aardappelen, vlees en groenten, is dagelijkse kost.

Toch is vaker kiezen voor een vegetarische hoofdmaaltijd geen slecht plan als de toekomst van de planeet je aan het hart gaat. Je hebt het vast weleens gehoord: de impact van vleesconsumptie op het klimaat en onze leefomgeving is aanzienlijk. Hoe komt dat?

De gevolgen van grootschalige vleesproductie

- Broeikasgassen: met name rundvlees is een bron van broeikasgassen. Runderen stoten tijdens het spijsverteren methaan uit. Dat is een nog veel schadelijker broeikasgas dan CO2. Daarnaast produceren koeien en ander vee mest, waaruit onder andere lachgas vrijkomt. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde.

- Waterverbruik: er is veel water nodig voor de productie van biefstukjes, hamburgers, gehakt en ander vlees. De dieren moeten drinken en voor het telen van gewassen voor veevoer is ook veel water nodig.  Watertekorten worden wereldwijd steeds nijpender. De vleesconsumptie draagt hier dus aan bij.

- Natuur verdwijnt, biodiversiteit neemt af: voor de vleesconsumptie moet vee worden gehouden en gewassen worden geteeld voor het veevoer. Dit vergt grote hoeveelheden land wereldwijd. Bos en natuur moeten plaatsmaken voor akkers en weilanden. Bomen spelen een cruciale rol in het opnemen van CO2 uit de atmosfeer. Hoe meer bos er verdwijnt, hoe harder de klimaatverandering gaat. Dit heeft eveneens een negatieve impact op talloze planten- en diersoorten. Ook in Nederland neemt de biodiversiteit sterk af.

Minder vlees eten helpt
Kortom: de vleesproductie is een belangrijke factor in de klimaatverandering en afname van biodiversiteit. Eet je graag vlees? Dan is bewust minderen een goed idee voor behoud van een leefbare planeet. In de supermarkt is er een ruime keuze aan vleesvervangers. Ook met het consumeren van hybride vlees, draag je een klein steentje bij.

Hybride gehakt: duurder of goedkoper?

Als gehakt niet alleen uit vlees bestaat, maar deels uit eiwitten, doet dit dan ook iets met de prijs? Ja, het scheelt wel iets.

Allereerst de gehaktmix met erwteneiwit van Lidl. Deze is zo’n 50 cent goedkoper dan het normale gehakt. De supermarkt geeft te kennen dat het klanten zo hoopt te verleiden om het product met een lagere milieu-impact te kiezen.

Albert Heijn houdt het prijsverschil kleiner, maar ook hier is de gehaktmix voordeliger. Kies je AH Rundergehakt met toegevoegd rundereiwit (dit is ook de benaming op het etiket)? dan betaal je 4,19 euro voor een pond. Ten tijde van het schrijven van dit artikel is de prijs van een 500 gram AH rundergehakt 4,29 euro.

"Smaakbehoud" met meer zout?

Beide supers houden de consument voor dat de gehaktmix met toegevoegde eiwitten geen invloed heeft op de smaakbeleving als het eenmaal is bereid.

Bij de gehaktmix van Lidl valt in elk geval wel op dat er meer zout aan is toegevoegd, toch een flinke smaakversterker. De gehaktmix met erwteneiwit bevat 1,18 gram (per 100 gram), terwijl het rundergehakt zonder toevoegingen slechts 0,4 gram zout bevat.

Dit verschil is bij het gehakt en de gehaktmix van Albert Heijn veel kleiner. Het gehakt met toegevoegde (dierlijke) eiwitten bevat 0,33 gram zout (per 100 gram). Het ‘ouderwetse’ rundergehakt bevat 0,2 gram.

Eiwittransitie in de supermarkt

Supermarkten zetten meer en meer in op plantaardig voedsel
De overheid, bedrijven en diverse organisaties hebben een Klimaatakkoord gesloten. Het belangrijkste doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent verminderen. Minder vlees consumeren is geen doel op zich, mensen stimuleren om duurzamere keuzes te laten maken wel.  

'Minder dier, meer plant'

Zo moet het aandeel plantaardige eiwitten dat we binnenkrijgen in 2030 minimaal 50 procent zijn. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft die ambitie aangescherpt met de campagne Minder dier, meer plant en heeft de lat op 60 procent gelegd. Inmiddels doen elf Nederlandse supermarkten hieraan mee. Zij zetten zich in om consumenten meer plantaardige eiwitten te laten consumeren en minder dierlijke. Het gaat om Albert Heijn, Aldi, Crisp, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Odin, Picnic, Plus en Spar. Samen goed voor een marktaandeel van meer dan 90 procent.

Nederlanders halen op dit moment dagelijks 40 procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten. Uit onderzoek blijkt dat het opschuiven naar een eetpatroon met 60 procent plantaardige eiwitten de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25 procent verlaagt.

Dus als je je afvraagt waarom jouw supermarkt steeds vaker plantaardige producten promoot, dan weet je nu waarom dat is.

Bronnen: Klimaatakkoord.nl, AH.nl, Trouw, Lidl, Wakker Dier

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

OliverSouris
OliverSouris
9 sep. 2024 - 16:41
You will own nothing and be happy! You will eat ze bugz, and the elite a steak! You are fake news, the corrupt government and their media is the truth! Sinterklaas is taboe, maar travestieten voor de kleuterklas is intellectuele scholing van een hoog niveau en voor de toekomstige generatie onmisbaar. Wij mogen niet reizen tenzei met de voet, en de elite met hun prive jet of hun yaught. Van de gedachtenpolitie krijgen wij een kamptattoo als blijk van waardering en goede trouw aan het regime. Volledig wilsloos, volgzaam en afhankelijk gemaakt. Vertwijfeld, misleid en gecorrumpeerd, want: "wie wil er nu alleen zijn?.." En als kers op de taart elke 6 maanden gratis een vaccinatie waarvoor dit voor de elite uiteraard geheel vrijblijvend is om redenen nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast elke week een uurtje naar de psychiater voor je depressie nadat je failliet en gescheiden bent maar zelfmoord nog net niet de tendens is, ook vanwege de kinderen die in de zwaarbewaakte bajes zitten omdat ze waanideen hadden over een zgn. 'Deep state', dat, mede met het bewijs van wetenschappers is aangetoond dat dit niet het geval is maar schadelijke hersenspinsels zijn en niet meer thuishoren in onze geweldige samenleving, en je in hiervoor speciaal ingerichte zieke huizen geholpen worden kan. En dankzei de geweldige corona vaccinaties kan onze geliefde regering nu met hulp can 6G masten onze genetische code 'aan' en 'uit' gezet worden om al dan niet in bijvoorbeeld in een vlinder te 'shapeshif
Bernt
Bernt
3 sep. 2024 - 15:43
Vroeger (jaren 70) werd er op grote schaal kippen eiwit toegevoegd aan gehakt. Toen dat niet meer mocht kwam er sulfiet aan te pas. En water natuurlijk 10% minstens. Ook is er nog een periode geweest met spa rood erin. En natuurlijk kennen we nog het paardenvleesschandaal. Daarbij werden grote gedeeltes rundvlees vervangen door paardenvlees afkomstig van paarden die onder zeer erbarmelijke omstandigheden werden geslacht in o.a. Roemenië. Gehakt is grotendeels afvoerputje van de slager. Voor goed rundergehakt ga je naar een Halal slagerij. Daar draaien ze rundvlees waar je zelf bij staat. Er worden ook nog hamburgers verkocht bij de reguliere slager. Wat daarin zit is ronduit walgelijk. Over de hamburger in de meeste horecazaken maar te zwijgen. ( Ik heb 40 jaar ervaring in slagerij)
tohela
tohela
3 sep. 2024 - 12:45
lidl is€ 0,50 goedkoper voor 500 gr gehakt maar er zit wel veel meer zout in beter voor de CO2 uitstoot maar niet voor de mens Ja de CO2 moet naar beneden en het aantal mensen ook dus voeg lekker veel zout toe Lidl help de aarde te redden
MarcoCl
MarcoCl
2 sep. 2024 - 22:36
Ik koop mijn vlees nu al jaren bij een boerderij winkel wat anti biotica vrij en biologisch vlees verkoopt, kost maar iets duurder maar smaakt 10x beter als al de experimenten die ze je tegenwoordig voorschotelen in de supermarkten.
Eigenheimer
Eigenheimer
2 sep. 2024 - 20:19
AH moet van zijn aandeelhouders de prijzen, extreem hoog houden. Ze zijn een van de duurste en zeker niet de milieuvriendelijkste supermarkt. Dit product wordt weer populair en meteen de prijs omhoog. Ik koop Calve pindakaas en hetzelfde product is bij AH zeker 50 CT duurder, zo ook met koffie en in dit geval vlees.
1 Reactie
MarcoCl
MarcoCl2 sep. 2024 - 22:38
Moet je vooral Calve pindakaas kopen met 50% palmolie terwijl je ook 100% pinda kunt kopen voor 50% van de prijs😂
Ivan007
Ivan007
2 sep. 2024 - 18:08
Altijd weer dat gezeur over het klimaat. Er is geen watertekort. De hoeveelheid water op onze planeet is al miljoenen jaren hetzelfde. CO2 is geen verkeerd gas. Je wilt niet weten hoeveel CO2 er al eeuwenlang in de atmosfeer komt bij bosbranden, vulkaanuitbarstingen etc. NL is wereldwijd gezien een postzegel. Het klimaat beïnvloed je niet. De warme septemberstart haalde een ‘record’ van 1926 uit de boeken. Dus 100 jaar geleden waren er ook warmtepieken etc. Dat verandert niet. Behalve dat er nu 2 x zoveel inwoners zijn die ook allemaal hun ding moeten doen en CO2 uitstoten. Laat ons toch gewoon ons leven leiden en maak je zorgen om echt belangrijke dingen als woningnood en (voedsel) armoede. NB. Ook dat gehakt is niet nieuw. Ca. 50 jaar gelden verkocht AH e.e.t-gehakt (extra eiwitten toegevoegd). Alleen dan niet voor het klimaat maar gewoon omdat het lekker goedkoop was 🙂.
PietKonings
PietKonings
2 sep. 2024 - 18:07
Al die zeuren die vanuit de onderbuik reageren denken alleen maar aan zichzelf!
weissman
weissman
2 sep. 2024 - 15:21
Albert Heijn had vroeger als gehakt met (ik meen) 30% soja, dat voordeliger was en redelijk smaakte.
henkie.penkie
henkie.penkie
2 sep. 2024 - 14:45
Voor mij mogen ze deze rotzooi houden ik ga het mij wel bij de echte slager of boerderij winkel halen.
1 Reactie
PietKonings
PietKonings2 sep. 2024 - 18:04
Zeur!
skybird
skybird
2 sep. 2024 - 14:01
Word toch doodziek van al die milieugekken die je maar van alles opdringen. Ik wil gewoon eten wat ik wil eten. Als ik vlees wil eten, dan eet ik vlees. Ik zit niet te wachten op al die troep waarmee ze het vervangen. Het wordt steeds gekker in dit land. Vandaag of morgen moeten we nog str.nt eten omdat dat o zo duurzaam is! Pffff, get a life zeg en bemoei je met je eigen zaken als milieupipo! Wat die supermarkten betreft, die willen alleen zo goedkoop mogelijk voor hoge prijzen verkopen! Weten van de gekkigheid niet hoe ze zich nog meer kunnen verrijken!
1 Reactie
PietKonings
PietKonings2 sep. 2024 - 18:04
Zeur 2.
wim koelewijn
wim koelewijn
2 sep. 2024 - 13:47
Waarom ze dit doen ? Wellicht in de massa nog goedkoper dan al dat afvalvlees wat tot gehakt gedraaid wordt...doen ze echt niet "voor onze lol"...alleen om er zelf beter van te worden.
marijke77
marijke77
2 sep. 2024 - 13:47
minder vliegen is ook een optie.
3 Reacties
weissman
weissman2 sep. 2024 - 15:23
Fietsen naar de zus van mijn vrouw in Ondara (Alicante) of naar haar familie in Indonesië duurt nogal lang, langer dan de vakantie.
sira
sira3 sep. 2024 - 14:36
Alleen de mensen die het hardst schreeuwen over het milieu, de opwarming, de uitstoot, etc., mogen vliegen.
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 sep. 2024 - 14:44
ik heb liever helemaal geen vliegen in mijn gehakt
borg queen
borg queen
2 sep. 2024 - 13:35
Ik ben geheel voor het milieu en het naar beneden brengen van CO2 en andere invloeden die de natuur schaden. Maar begin eens met het inkrimpen van de veestapel? 70% van de producten hiervan wordt geëxporteerd. Dus dat betekend dat er maar 30% op eigen markt komt. Gaat men natuurlijk roepen : Dat is handel, hebben we nodig. Dan moeten men zich hier aanpassen. Dus geen grote veestapels meer, geen vervuilend transport ( vaak zelfs heen en weer met dezelfde producten, die ergens anders worden verwerkt) en alle handel binnen eigen land. Mensen die het dan willen, kunnen dan gewoon vegetarisch of veganistisch blijven eten. Anderen kunnen dan gewoon hun stukje vlees eten. Geen verzonnen vegetarisch "vlees", dat geen vlees is, maar een samenstelling met veel zout, vet, suiker en tarwe. Veel mensen kunnen dat niet eens eten, want die krijgen allergische reacties of zijn intolerant.
kaartendraak
kaartendraak
2 sep. 2024 - 12:31
Dat wordt NOG beter de etiketten lezen dus. Ik hoop dat Aldi aan deze gestoordheid niet mee gaat doen, anders ga ik voortaan bij de slager en dan eis ik dat het vers gemalen wordt. Of ik maal het zelf wel. Wat een geneuzel, er wordt ons al van alles door de strot geduwd, nu dit weer, flikker toch eens op
1 Reactie
PietKonings
PietKonings2 sep. 2024 - 18:05
Zeur 3.
Gis
Gis
2 sep. 2024 - 12:17
Vleesmolen kopen en zelf vlees malen, heb ik gedaan
1 Reactie
PietKonings
PietKonings2 sep. 2024 - 18:05
Zeur 4.
crazyritten
crazyritten
2 sep. 2024 - 11:48
Ga ik dus niet kopen. Nog meer zout wat je binnen krijgt. Daarbij wil ik zelf bepalen wat ik eet en als ik vlees wil dan wil ik ook vlees. Ik word een beetje moe van dat milieu gedoe. Ik snap dat de uitstoot naar beneden moet maar kijk eerst maar eens bij de luchtvaart en de industrie. Dierenleed behoort niet uiteraard en gelukkig word daar steeds strenger op gecontroleerd. Er worden ook dieren gefokt juist vanwege het vlees. Supermarkten gaan voor mij niet bepalen wat ik moet eten. Zal me niks verbazen als er over jaren geen echt vlees meer te koop is.
wim62
wim62
2 sep. 2024 - 11:43
De eerste persoon die mij aan die vega producten wil krijgen moet nog geboren worden . Generaties zijn groot geworden met vlees , en dat zal altijd zo blijven .
1 Reactie
PietKonings
PietKonings2 sep. 2024 - 18:06
Zeur 5.
tenormin
tenormin
2 sep. 2024 - 11:33
Vlees, kaas, kip etc. moet men gewoon bij de speciaal handel kopen, niet bij een supermarkt. Liever 1 of 2 keer vlees of kip per week dan de, veel te zoute, massahandel in Supers. Zal nooit nep producten kopen die suggereren dat het vlees is, maar vegetarische burger, vega frikandel o.i.d. Laat men eerst maar eens eigen namen bedenken voor "nep". Zodat een wel vleeseter niet in de maling word genomen.
3 Reacties
crazyritten
crazyritten2 sep. 2024 - 11:49
En wat gaat er dan gebeuren als je het in een speciaalzaak koopt? Juist, word duurder. Kan ik niet betalen. Mijn vlees krijg ik via de voedselbank.
wim koelewijn
wim koelewijn2 sep. 2024 - 13:50
Speciaalzaak. de keurslager? ooit keuringsdienst van waarde gezien ? De keurslager is een "merk" geen garantie voor kwaliteit...ze zijn aangesloten bij een " unie" en voor de rest hebben ze de vrije hand...
wim koelewijn
wim koelewijn2 sep. 2024 - 13:54
uitgezonden in oktober 2023..kijk eens terug. . .
witteke
witteke
2 sep. 2024 - 11:30
Tja,en zout moet je zo weinig mogelijk gebruiken,ik koop mijn vlees wel ergens anders
Barns
Barns
2 sep. 2024 - 11:15
Dan kopen wij geen vlees meer bij deze supermarkten! Wat een oplichting!!!
marleenvanh
marleenvanh
2 sep. 2024 - 11:01
Het enige wat mij interesseert is het dierenleed. 'Hut mulliejeu voor duh mensuh'? Het zal me een bolle rotzorg zijn. Deze bloederige troep moet ik dus echt. Gewoon lekker vegan BETER VOOR ALLES EN IEDEREEN!~!
3 Reacties
marleenvanh
marleenvanh2 sep. 2024 - 11:04
Hoe het missen van een klein woordje de zaak er anders uit kan laten zien. Deze bloederige troep moet ik dus echt NIET.
tenormin
tenormin2 sep. 2024 - 11:35
Jammer dat er geen duimpje naar beneden is.
crazyritten
crazyritten2 sep. 2024 - 11:52
Beter voor alles en iedereen? Waarom zeg je dat? Laat een ieder voor zichzelf kiezen. Ik vind vegan niet te eten en dan al dat extra zout. Niet goed voor je gezondheid.
teesee64
teesee64
2 sep. 2024 - 10:50
Los van het feit dat het effect op het klimaat minder is dan een druppel op een gloeiende plaat, maken de supers op deze manier wel fors meer winst op de producten. 10 tot 20% eiwitten uit bloed wat anders weg zou vloeien het riool in, is een flinke extra winst voor de AH. Zou mooi zijn als klanten deze producten links lieten liggen. Ik zit in ieder geval zeker niet te wachten op een supermarkt die vindt dat ik iets moet kopen. Dat bepaal ik namelijk gewoon zelf.
nipe1
nipe1
2 sep. 2024 - 10:47
Laat iedereen die deze rotzooi wil eten zijn gang gaan maar nog meer zout om de slechte smaak te verdoezelen, geef mij maar echt vlees!
prikker
prikker
2 sep. 2024 - 10:39
Gewoon minder waar(de) voor je geld dus. Na inflatie, krimpflatie nu ook ingrediëntinflatie. Duurzaam is dus gewoon duurder

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor