Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gegevens van webcamsite-gebruikers op straat

06-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
hacker 1127
De gegevens van miljoenen gebruikers van de erotische webcamsite CAM4 stonden online, melden online beveiligingsexperts van SafetyDetectives. Volgens techwebsite Tweakers lagen er ruim 900.000 Nederlandse e-mailadressen op straat.
Onderzoekers die het lek vonden melden dat de eerste gegevens dateren van 16 maart van dit jaar. De data was niet beveiligd en bestond uit gegevens zoals voor- en achternamen, e-mailadressen, land van herkomst, ip-adressen, geslacht en seksuele voorkeur. Daarnaast waren ook chatgesprekken tussen gebruikers in te zien, net als informatie over betalingen.

Beperkte informatie bekend

Het is niet duidelijk om hoeveel gebruikers het precies gaat, omdat sommige gegevens meerdere malen in de database voorkomen en niet alle informatie was bij alle vermeldingen beschikbaar. Van een paar honderd vermeldingen was de volledige naam, creditcardtype en betaalde bedragen te zien.
SafetyDetectives heeft naar eigen zeggen het bedrijf achter de website CAM4 ingelicht over het datalek. Inmiddels staan alle gegevens weer achter slot en grendel. 

Update 8 mei 2020

CAM4 heeft aan Kassa laten weten dat er, naast SafetyDetectives en hun eigen onderzoekers, geen toegang is geweest tot persoonlijke gegevens als namen, adressen of financiële gegevens van gebruikers. Ook benadrukt de site dat het daadwerkelijke aantal persoonlijke data lager ligt dan eerder werd gemeld. In werkelijkheid zou SafetyDetectives toegang hebben verkregen tot gegevens van zo'n 93 gebruikers. CAM4 zegt de actieve gebruikers in kwestie op de hoogte te hebben gebracht en stappen te hebben ondernomen hun accounts te beveiligen. 
Bron: SafetyDetectives, Tweakers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!