Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gegevens 80.000 Transavia-passagiers mogelijk gelekt

24 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Transavia nieuw 930x520
Er zijn mogelijk persoonsgegevens gelekt van tienduizenden Transavia-passagiers. Het gaat om reizigers die in januari 2015 met de maatschappij hebben gevlogen. Er is namelijk “ongewenst toegang” geweest in een mailbox van de vliegmaatschappij. Het gaat om informatie als voor- en achternaam, geboortedatum, vluchtgegevens, boekingsnummer en diensten die zijn bijgeboekt zoals rolstoelen, ski’s en bagage.
Een buitenstaander heeft via een mailaccount van de maatschappij zichzelf toegang gegeven tot het account. Dat zegt Transavia. Het wachtwoord van het account was daarbij niet sterk genoeg. Het gaat volgens de prijsvechter om een doelbewuste actie. Het is nog niet bekend wie de buitenstaander is geweest en ook is niet bekend of alle gegevens daadwerkelijk ontfutselt zijn.

Onderzoek

Het zou volgens de maatschappij gaan om 80.000 passagiers die met Transavia hebben gevlogen in de periode van 21 tot en met 31 januari 2015. Gevoelige informatie als betaalgegevens, creditcardinformatie, paspoortinformatie en contactgegevens zoals adresgegevens, e-mailadressen en telefoonnummers zijn niet gelekt, benadrukt Transavia.
De kwestie is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en passagiers worden geïnformeerd. De vliegmaatschappij heeft een onderzoek gestart en er zijn verbeteringen doorgevoerd om herhaling te voorkomen. Transavia laat niet weten welke exacte maatregelen genomen zijn. ANP

Meer over:

transavia, datalek

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar