Geen wietpas meer
30-10-2012
• leestijd 2 minuten
De wietpas verdwijnt. Klanten van coffeeshops moeten straks nog wel een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning én een uittreksel uit het bevolkingsregister laten zien om aan te tonen dat ze in Nederland wonen. Dat staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord van VVD en PvdA. De handhaving van de regels moet volgens hen in overleg met de gemeenten gebeuren.
Lid worden en registreren
Veel gemeenten hadden moeite met de huidige praktijk. Wie wiet wil kopen in een coffeeshop in Zuid-Nederland, moet sinds 1 mei lid worden en zich registreren.
Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht toonde zich in een reactie tevreden. ,,Dit is het voorstel dat ik enkele weken geleden ook al deed richting minister Ivo Opstelten'', zei Hoes. ,,De registratieplicht vervalt, met lokaal een eigen beleid wat betreft handhaving, dat is een goede oplossing.''
Niet tevreden
De Tilburgse coffeeshops zijn allerminst tevreden. ,,Het lijkt een verbetering maar dit is niet de oplossing die we hadden gehoopt'', reageert Willem Vugs van de Tilburgse vereniging van coffeeshops De Achterdeur.
Het verplichte uittreksel is nog altijd een grote drempel voor softdrugsgebruikers, zegt hij. Bovendien hadden de coffeeshophouders gehoopt dat ze weer buitenlanders mogen toelaten.
De rechtszaak van Vugs tegen overtreding van de nieuwe criteria in zijn coffeeshop gaat door omdat een uitspraak nodig is over het verbod om buitenlanders toe te laten, legde hij maandag uit. Op 23 november staat de rechtszaak gepland. Het is dan waarschijnlijk voor het eerst dat een bestuursrechter tot een uitgebreid oordeel komt over het nieuwe criterium.
Ook de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht is ontevreden: ,,De registratie is niet van tafel, buitenlanders blijven gediscrimineerd. We voelen ons door de PvdA verkwanseld. De PvdA kwam voor de verkiezingen met de wietwet, daar is niks meer van over'', constateert voorzitter Marc Josemans.
De coffeeshops zijn verder bezorgd over voortzetting van het plan om een grens te stellen aan het gehalte werkzame stof in softdrugs die coffeeshops verkopen. ,,Dat is werkverschaffing voor criminelen'', oordelen de Maastrichtse coffeeshops.
ANP