Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen versoepling voor kerst, mogelijk strengere maatregelen

09-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eten kerst kaars familie gezellig
Ook tijdens de feestdagen mogen mensen niet meer dan drie gasten per dag ontvangen. Het kabinet blijft aan dit aantal toegestane bezoekers vasthouden voor Kerstmis en de jaarwisseling, vanwege de stijgende besmettingscijfers.
Tegelijk sluiten premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge niet uit dat er vóór kerst nog zwaardere maatregelen worden aangekondigd, zo zeiden ze dinsdag tijdens hun persconferentie.

De maatregelen en adviezen in het kort

Thuis mag je maximaal drie personen op bezoek krijgen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
Blijf op 1,5 meter afstand van mensen die op bezoek komen. Ook aan tafel.

Doe boodschappen alleen.
Maak van  tevoren een boodschappenlijst.

In een ruimte binnen, zoals een theater,  mogen maximaal 30 mensen samen zijn. Kinderen tellen mee.

Buiten mogen maximaal vier personen samen zijn.
Alle mensen die op een adres wonen, mogen samen buiten zijn. Ook als zij met meer dan vier zijn.

Voor Curaçao geldt een oranje reisadvies vanwege corona. Dit betekent dat reizen naar Curaçao wordt afgeraden. Wie terugkomt uit Curaçao gaat in thuisquarantaine.

In januari worden lokaal enkele proefprojecten op het gebied van cultuur en sport opgezet. Organisatoren kunnen dan oefenen met meer het toelaten van meer publiek.

Verder komt er extra geld voor jongeren "met een plan" voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film.

Ziekenhuisopnamen nog te hoog

Leidend voor mogelijke versoepelingen is het aantal ziekenhuisopnamen en vooral het aantal opnames op de intensive care. Het aantal nieuwe ic-opnames moet gemiddeld rond de tien zijn. Op dit moment is dat nog zeker het dubbele. Het kabinet hoopt nu dat het gewenste aantal ic-opnamen half januari wordt bereikt. Dan is dat ook de periode waarop er volgens Rutte aan versoepelingen kan worden gedacht, bijvoorbeeld in de horeca. De restaurants en cafés blijven dus vooralsnog dicht. ANP / Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!