Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen verplichte cursus voor baasje risicohond

05-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Hond 930x520
Baasjes van honden die een gevaar kunnen vormen voor mens en dier worden toch niet verplicht een opvoedcursus te volgen. Minister Carola Schouten van Landbouw laat dat plan van haar voorganger, staatssecretaris Martijn van Dam, varen en laat het aan gemeenten over of een hondenbezitter verplicht op les moet.

Cursus van gemeente "effectiever"

De minister denkt dat het ,,effectiever'' is als de gemeente de cursus oplegt. Om daartoe te kunnen besluiten, moeten gemeenten wel weten welke hondenrassen gevaarlijk zijn. De politie en de gemeenten moeten bijtincidenten daarom beter vastleggen, vindt Schouten. Het vorige kabinet heeft een lijst laten opstellen van hondenrassen die onder de zogeheten hoogrisicohonden zouden vallen. Op de lijst staan onder andere de pitbull, de rottweiler en de stafford.
Kassa besteedde afgelopen zaterdag uitgebreid aandacht aan 'hoog-risico' honden. Elk jaar vinden er zo’n 150.000 bijtincidenten door honden plaats. Dat zijn er meer dan 400 per dag. Deze week vergadert de Tweede Kamer over het hondenbeleid om deze cijfers omlaag te brengen.

PvdA pleit voor fokverbod

In Kassa kondigde PvdA-kamerlid William Moorlag aan te gaan pleiten voor een fokverbod voor zogenaamde hoog-risico honden. "Honden die gevaarlijk zijn in hun gedrag of kenmerken, moet je verbieden." Deze maatregel gaat verder dan de eerder opgestelde maatregelen van voormalig staatssecretaris Martijn van Dam waarin onder meer een muilkorf en aanlijngebod staat voor deze honden. Verder pleit Moorlag voor een importverbod en een registratieplicht voor zogenaamde vechthonden. Kassa/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!