Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geen verhoogd risico PIP-borstimplantaten'

30-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_2_49.jpg
Borstimplantaten van het Franse merk PIP vormen geen verhoogd risico voor de gezondheid van draagsters. Dat meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag. De inspectie baseert zich op uitkomsten van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.
Grotere kans op scheuren en lekken
De onderzoekers concludeerden wel dat de kans op scheuren en lekken bij de PIP-implantaten verhoogd is. Volgens het onderzoek vormen stoffen in de implantaten echter geen risico voor de gezondheid. Ook bleek er geen bewijs te zijn dat de stoffen de kans op kanker verhogen.
De PIP-implantaten leidden eind 2011 tot veel onrust onder vrouwen. Ze zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.
Advies onderzocht
In januari 2012 hebben de inspectie en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) PIP-draagsters geadviseerd hun implantaat preventief te laten verwijderen. De IGZ gaat nu met de NVPC overleggen wat de uitkomsten van het onderzoek betekenen voor dit advies.
Het steunpunt voor vrouwen met siliconen borstimplantaten (SVS) vindt dat de IGZ kort door de bocht gaat door op basis van één onderzoek te stellen dat PIP-implantaten niet ongezond zijn. Volgens een woordvoerster van het steunpunt gaat het bovendien om een voorlopig onderzoek en zijn er andere onderzoeken die een tegengestelde uitkomst hebben. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!