Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geen vergunning meer voor 'aanvalsgeweren'

29 mrt 2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
semi_automatisch_rifle.jpg
Het type semiautomatische vuurwapens waarmee Tristan van der V. een bloedbad aanrichtte in Alphen aan den Rijn gaat in de ban. Voor deze 'aanvalsgeweren' zullen geen vergunningen meer worden verstrekt.
Schietsport
Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Met de schuttersassociatie KNSA heeft hij afgesproken dat de disciplines waarbij deze wapens worden gebruikt niet meer erkend worden. Het gaat om vormen van schietsport waarbij de schutter zich verplaatst en vanachter obstakels op doelen schiet.
De opzet is dat schietsport gevrijwaard blijft van het oefenen van aanvallend wapengebruik. De nieuwe regels moeten voorkomen dat een solistische dreiger als Tristan van der V. de gelegenheid krijgt zich op een schietvereniging te bekwamen in wapengebruik.
Certificaat
Onervaren sportschutters mogen niet meteen met alle soorten wapens in aanraking komen. Ze moeten eerst laten zien serieuze interesse te hebben in de schietsport en goed met wapens te kunnen omgaan. Alle schietverenigingen met vuurwapens moeten voor eind 2014 een certificaat hebben waarin staat dat de vereniging gevechtstraining weert en de leden verplicht aan wedstrijden mee te doen. Alleen leden van een gecertificeerde vereniging kunnen een wapenvergunning krijgen.
De verenigingen gaan nieuwe leden ook beter selecteren. Het aanstaande lid zal meer moeten vertellen over zijn (medische) achtergrond. Een lid mag niet meer in zijn eentje op de schietbaan staan.
Geschiktheid
Opstelten kondigde al aan dat een aanvrager van een wapenvergunning zelf moet aantonen dat hij geschikt is om met een wapen om te gaan. Volgens experts zit een volledige psychologische analyse van de aanvrager er niet in, maar Opstelten bekijkt wel of de politie te weten kan komen of een een aanvrager gedwongen opgenomen is geweest.
Een wapenvergunning moet jaarlijks verlengd worden. Laat een wapenbezitter dit na, dan verliest hij automatisch het recht op het wapen.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar