Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen 'stoplichten' op voedseletiketten

03-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zout_01.jpg
Er komt geen 'stoplichtensysteem' op voedselverpakkingen om de consument te wijzen op de hoeveelheid vet, suiker of zout die het product bevat. Het Europees Parlement heeft een voorstel daartoe woensdag verworpen.
Stoplichten
Het was de bedoeling dat één blik op de verpakking zou duidelijk maken of er veel (rood), matig (oranje) of weinig (groen) zout, suiker of vet in een product is verwerkt. Maar een vrij ruime meerderheid van het Europarlement vond deze vorm van informatievoorziening te ver gaan.
Tegenstanders
,,De consument kan zelf wel kiezen wat hij wel of niet wil eten'', aldus Europarlementariër Esther de Lange van het CDA. Ze vreest dat het stoplichtensysteem consumenten ervan zou weerhouden producten te eten waarin stoffen zitten die nodig zijn voor hun gezondheid. Hetzelfde stelt Gerben Jan Gerbrandy van D66. ,,Wij hoeven niet de keuze voor de consument te maken'', zegt hij. Ook Judith Merkies van de PvdA wees het oorspronkelijke stoplichtensysteem als ,,te betuttelend'' af. Met een afgezwakte variant kon zij wel leven, maar die haalde het niet.
Voorstanders
GroenLinks en Europarlementariër Kartika Liotard, die zich onlangs van de SP afscheidde, betreuren het dat het stoplichtenplan is gesneuveld. Bas Eickhout van GroenLinks onderstreept dat de Consumentenbond en de Hartstichting warm voorstander zijn van dit systeem. Volgens Liotard heeft het Europarlement zich laten beïnvloeden door de lobby van de voedingsindustrie.
Europarlement
Het Europarlement heeft wel ingestemd met EU-regels om de informatievoorziening op vooedseletiketten in de lidstaten op elkaar af te stemmen. De belangrijkste voedingsstoffen moeten op de verpakking staan. Bij een aantal producten zal ook het land van herkomst op het etiket vermeld dienen te worden. Met dat laatste heeft CDA-Europarlementariër De Lange grote moeite. Volgens haar leidt dat tot administratieve lasten en onwerkbare regels. D66'er Gerbrandy is dat met haar eens. Wel is Gerbrandy blij dat op het etiket vermeld moet worden als vlees afkomstig is van ritueel slachten. Daarover nam het Europarlement een amendement aan.
Consumentenbond
De Consumentenbond is ,,zeer teleurgesteld'' dat er geen 'stoplichten' op voedseletiketten komen. De organisatie gaat zich er hard voor maken dat een dergelijk systeem er op nationaal niveau wel komt. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!