Kassa

Geen sticker op product met microplastics

16-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plasticflessen_02.jpg
Er komt voorlopig geen sticker op producten die zeer kleine stukjes plastic bevatten, zoals tandpasta, scrub of shampoo. Wel wil staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) consumenten op een andere manier gaan waarschuwen voor de zogeheten microplastics en pleit ze voor een Europees verbod op het gebruik hiervan.
Cosmetica
Volgens Mansveld moet Nederland aan de Europese Commissie vragen of er een sticker op de cosmeticaproducten mag worden geplakt, zoals een groot deel van de Tweede Kamer wil. De Commissie zal echter vragen om nationale maatregelen uit te stellen in afwachting van Europese regels.
Buitenlandse producenten
In Europa wordt gewerkt aan een verbod op microplastics. Dat is volgens Mansveld effectiever dan eigen maatregelen. ,,Een groot deel van dit soort producten op de Nederlandse markt is afkomstig van buitenlandse producenten. Dan is een Europees verbod ook de meest effectieve maatregel'', stelt ze.
Milieu
Microplastics worden veel door de cosmetische industrie gebruikt en zijn een plaag voor het milieu. De kleine stukjes plastic bevatten veel giftige stoffen, die in de voedselketen terechtkomen. Ook kunnen de microplastics niet meer worden opgeruimd als ze eenmaal in het water zweven.
Wie nu producten als tandpasta en shampoo koopt, moet op het etiket op zoek naar termen als polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat, polymethylmethacrylaat en nylon. Dat is volgens de Kamer en Mansveld te onduidelijk.
Applicatie
Er is ook een app van stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, een organisatie die lobbyt voor een verbod op microplastics. Daarmee kunnen mensen de streepjescode van een product scannen om te achterhalen of er microplastics inzitten.
Volgens Mansveld is de app ,,een mooi voorbeeld van een middel om de consument te informeren''. Ze wil meer van dit soort initiatieven steunen, zodat consumenten ook zonder stickers goed worden geïnformeerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!