Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen sterftecijfers van 14 ziekenhuizen

04-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_bed1_07.jpg
14 ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers nog niet gepubliceerd, ondanks het aflopen van de deadline daarvoor, op 1 maart. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag. De zorgautoriteit noemt op één uitzondering na geen namen.
Aanlevering gegevens
Volgens de NZa hebben zes ziekenhuizen de gegevens helemaal niet aangeleverd. Zes andere hebben moeite met de berekeningen en kunnen via een gesprek met de NZa aan een oplossing werken.
Verplichting
Dit jaar zijn ziekenhuizen voor het eerst verplicht hun sterftecijfers, ook per aandoening, te publiceren. De NZa neemt maatregelen tegen weigeraars. Dat begint met een aanmaning, maar kan uiteindelijk leiden tot een last onder dwangsom.
Inventarisatie
NRC Handelsblad meldde eerder na een inventarisatie dat het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gemiddeld de hoogste sterftecijfers kent en het Martini Ziekenhuis in Groningen relatief gezien de laagste.
'formule niet eerlijk'
Het Erasmus MC vindt de formule voor de berekening niet eerlijk, omdat ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis.
Betere inzichten
De NZa stelt dat de sterftecijfers consumenten en verzekeraars meer inzicht geven in de kwaliteit in de zorg. Ziekenhuizen kunnen een toelichting geven bij de eigen cijfers zodat deze kunnen worden geïnterpreteerd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!