Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geen slagveld na havo-examens'

15-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
school_studenten_04.jpg
De strengere exameneisen lijken geen negatief effect te hebben op de bijna 60.000 havoleerlingen die eindexamen hebben gedaan. Zij kregen donderdag te horen of de vlag uit mag. In een eerste voorzichtige schatting bij negen scholen is geen noemenswaardig verschil te zien in de aantallen gezakte en geslaagde leerlingen.
'Voorzichtig positief'
Dat heeft Henk van Ommen, rector van het Baarnsch Lyceum en voorzitter van het havoplatform, donderdag laten weten. ,,De slachting waar eerder voor gevreesd werd, heeft gelukkig niet plaatsgevonden.’’ Het ministerie van Onderwijs heeft dezelfde eerste prognose gezien en is ,,voorzichtig positief’’.
Minder klachten
Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg donderdag minder klachten binnen dan woensdag, de dag dat vmbo-leerlingen hun uitslag kregen.
Veel vmbo'ers gezakt
Voor het eerst moet dit jaar het gemiddelde cijfer van alle eindexamenvakken een voldoende (5,5 of hoger) zijn. Bij het vmbo - waar de leerlingen woensdag al goed of slecht nieuws kregen - waren de eerste prognoses een stuk negatiever. Uit een kleine rondgang van de Stichting Platforms VMBO bleek dat het aantal gezakten was verdubbeld.
Spannende dagen
,,De afgelopen dagen zijn ongelofelijk spannende dagen voor duizenden leerlingen, leraren en niet te vergeten hun ouders’’, aldus minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in een reactie. Ze zegt dat ze dat - zeker als moeder - heel goed snapt. Toch blijft ze achter het beleid staan om de exameneisen te verscherpen. ,,Wat we afgelopen tijd hebben gezien is dat veel leerlingen die naar een mbo, hogeschool of universiteit gingen, na een tijd toch ergens struikelden omdat het niveau te hoog bleek. Dat is gewoon erg zonde.’’
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!