Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen sirenes door achterlopende digitale klokken

07-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
alarm sirene 930
Dat maandag in delen van Nederland de sirenes niet afgingen, hangt samen met de te langzaam werkende digitale klokken. Dat meldt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat gaat over de kwaliteit van het landelijke systeem dat burgers moet waarschuwen bij rampen of grote ongelukken.

Eerste maandag van de maand

​​​​De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Maar in onder meer delen van Noord-Limburg, Gelderland, Utrecht en Zuid- en Noord-Holland bleven ze stil. IFV zegt dat hard gewerkt wordt aan herstel.

Huishoudelijke klokken ook getroffen

Veel huishoudelijke klokken op bijvoorbeeld ovens en wekkers die op netstroom werken, lopen sinds half januari tot wel zes minuten achter. De oorzaak werd dinsdag duidelijk. Kosovo en Servië vechten via het stroomnet een conflict uit. Binnen Europa gelden afspraken voor het hoogspanningsnet. Dat moet een gemiddelde frequentie hebben van 50 hertz. Kosovo en Servië proberen elkaar onder druk te zetten door hun afgesproken portie stroom sinds half januari niet te leveren. Dat zorgt volgens netbeheerder TenneT voor ,,een piepkleine dip'' in het net, waardoor de digitale klokken gaan achterlopen.
De netbeheerders werken aan een technische oplossing. ANP

Meer over:

sirene, alarm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!