Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geen recht meer op huurhuis voor 140.000 alleenstaanden'

07-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
huur sleutels 1127
Het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), waarin de toewijzingsgrens voor alleenstaande huurders verlaagd wordt van 39.000 euro naar 35.938 euro, kan voor grote problemen zorgen. Dat schrijven branchevereniging Aedes en de Woonbond. Volgens hen betekent het dat 140.000 alleenstaanden dan niet langer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, omdat ze te veel verdienen.
Volgens de klagers zijn er gelet op de inkomens van alleenstaanden weinig alternatieven. "Middenhuur is er nauwelijks en voor dure vrijesectorhuur en koop verdienen ze te weinig", aldus de organisaties. "Er is woningnood, deze mensen staan vaak al jaren op de wachtlijst. Starters en senioren hebben met deze nieuwe regels geen enkele kans meer op een betaalbaar huis."

'Ook grote gezinnen in problemen'

In plaats van de twee inkomensgrenzen die het kabinet voorstelt, willen de vertegenwoordigers van woningcorporaties en huurders drie inkomensgrenzen voor woningzoekenden. Voor alleenstaanden zou de grens van 39.000 euro moeten blijven gelden. Voor tweepersoonshuishoudens gaat het om 43.000 euro en voor gezinnen zou de grens op 53.000 euro moeten worden gezet, vinden ze.
Ollongren houdt naast de verlaging van de grens voor alleenstaanden vast aan een grens van 43.126 euro voor gezinnen. Volgens de Woonbond en Aedes komen daarmee ook grote gezinnen in de problemen. "Verdienen ze net iets meer, dan vallen ze al buiten de boot."

Na de zomer praat de Tweede Kamer over het voorstel. De Woonbond en Aedes weten met hun betoog tegen de verlaging van de inkomensgrens voor alleenstaanden meerdere partijen aan hun zijde. Ook verhuurdersorganisatie IVBN en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten spraken zich uit tegen de aanpassing. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

joopie220
joopie2208 jul. 2020 - 6:45

tja dus kans op meer dakloze in de opvang  in de  toekomst door domme regeling van de minister    zal ik maar zegen   .

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz11 jul. 2020 - 13:40

Het probleem is vooral dat in de vrije sector huurprijzen de pan uit blijven stijgen.en woning corporaties liever iemand hebben die 800 euro {vrije sector} per maand betaald dan iemand die 400 betaalt {sociale sector}.Hierdoor hebben mensen in de sociale huursector bijna geen leefgeld meer, veel mensen die extreme huur betalen leven dan letterlijk op water en brood.Niet te vergeten de mensen die door een "fout" van de corporatie een verbod hebben op huren van 5 jaar, moeten dan noodgedwongen op straat wonen of particulier huren, waarbij de huurbaas kan zeggen De huur is 5000 euro per maand. dit is omdat er geen regels zijn voor maximale huur in de particuliere sector.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!