Kassa

Geen paspoortcontrole meer achter balie op Schiphol

23-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
paspoort identiteitsbewijs 1127
De paspoortcontrole op Schiphol door marechaussees achter balies gaat verdwijnen. Dat zegt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, in een interview met De Telegraaf.
Volgens de luitenant-generaal is het nog toekomstmuziek, maar op den duur zal de paspoortcontrole verdwijnen en zullen de marechaussees niet meer achter de bekende balies zitten. Naar eigen zeggen zal je Schiphol voortaan binnen komen via een gang waarin je met technische hulpmiddelen wordt gecontroleerd zonder dat je hoeft te stoppen of je paspoort te laten zien.

Technische ontwikkelingen

Leijtens zegt dat het nog niet duidelijk is wanneer dit precies gaat gebeuren. Daar kan de luitenant-generaal nog geen datum aan hangen, dat hangt af van hoe snel de techniek zich ontwikkelt en de regels die moeten worden aangepast om het mogelijk te maken zijn veranderd.
Maar, gaat Leijtens verder, de neuzen staan allemaal in dezelfde richting. Ook bij Schiphol en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens de luitenant-generaal zie je nu al dat een deel van de paspoortcontroles is overgenomen door scanners. Dat proces zal zich verder doorzetten. Op deze ontwikkelingen denkt Leijtens vooruit te lopen door bij de inzet van de medewerkers meer te kijken naar specifieke individuen en routes. Als voorbeeld noemt hij de Syrische migranten die vanuit Griekenland via Madrid naar Nederland komen met een vals Roemeens reisdocument. Als je die ontwikkeling signaleert, kan je extra aan de gate controleren om de trend te keren, aldus Leijtens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!