Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen overzicht donorsperma

27-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sperma
De Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ wil dat er landelijk wordt bijgehouden hoeveel donorkinderen er per spermadonor worden verwekt. Nu is er nog geen overzicht over hoeveel kinderen er per donaties zijn geboren.
Inteelt
Het is nu landelijk afgesproken dat er per donorkliniek een maximum van 25 kinderen per donor verwekt mogen worden. Verder dan de ene kliniek wordt er niet gekeken. Een donor kan nu naar een andere kliniek als het maximum bij de vorige kliniek is bereikt. Dit zorgt er volgens de IGZ voor dat de kans op inteelt zeer groot wordt.
Onmogelijk
Het is nu onmogelijk te controleren hoeveel een donor allemaal heeft gedoneerd, zegt Ties van der Meer van Stichting Donorkind. Hij pleit daarom voor een centraal registratiesysteem. Donoren die voor 2004 gedoneerd hebben, mochten dit anoniem doen.
Aandoeningen
Naast dat het kennen van een donorvader een intiem moment kan zijn, is dit ook wegens gezondheidsredenen. Als de donorvader een erfelijke aandoening had, kan het donorkind hier rekening mee houden.
Bron: RTL Nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!