Kassa

Geen onderzoek naar tarieven mobiel internet

29-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bellen_smsen_10.jpg
Een recente prijsverhoging van mobiel internet door KPN, Vodafone en T-Mobile is geoorloofd. Het is niet nodig om een onderzoek te doen naar de reden van de prijsstijging. Dat blijkt uit een brief die minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Inkomsten nemen af
PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam had de minister gevraagd onderzoek te doen naar de verhoging. Hij trekt het verhaal van de bedrijven in twijfel dat de tarieven omhoog moeten omdat ze meer data moeten verwerken op hun netwerken. De werkelijke reden is volgens Van Dam dat mensen steeds vaker op hun mobieltje chatten met gratis programma's en minder bellen en sms'en. Hierdoor nemen de inkomsten van de bedrijven af.
NMA is op de hoogte
Maar Verhagen noemt een onderzoek ,,niet opportuun''. Hij verwijst naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) als instantie die bevoegd is op te treden tegen ongeoorloofde kartelafspraken. Volgens de bewindsman is de kartelwaakhond op de hoogte van de berichtgeving over de tariefsverhoging.
Diverse redenen
Verhagen zegt dat er ,,diverse legitieme'' redenen kunnen zijn waarom bedrijven tarieven aanpassen, zoals innovatie. Volgens de minister is het aan consumenten om te beslissen of ze de tariefsverhoging willen betalen.
Zorgen
Naast Van Dam maken meer Kamerleden zich zorgen over het bijna gelijktijdig opschroeven door de drie telecombedrijven van de prijzen van internetten op een mobieltje. ,,Het lijkt wel een drieling'', merkte PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel hier eerder over op.
Tweede Kamer
Een meerderheid in de Tweede Kamer (in elk geval PvdA, PVV, D66 en SP) wil dat bij een aanstaande veiling van telecomfrequenties nieuwkomers meer ruimte krijgen op de zogenoemde 800 MHz-band dan in voorstellen hierover van Verhagen. De veiling vindt volgend jaar plaats. Meer concurrentie drukt de prijzen en dat is goed voor de consument, zo is de redenering.
Een Kamerdebat hierover staat gepland over ruim 2 weken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!