Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen konijnenvlees meer bij Dirk en Dekamarkt

08-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
konijn in kooi 930x520
De supermarkten Dirk en Dekamarkt stoppen met het verkopen van konijnenvlees zo lang er geen dierenwelzijnskeurmerk is. Slachtkonijnen leven vaak in kooien in erbarmelijke omstandigheden met veel pijn, ziektes, verveling en hoge sterfte. Wakker Dier is daarom blij met deze stap van de twee supermarktketens.
Kerstmis
Ook met Kerstmis gaan deze ketens geen konijnenvlees verkopen, is aan de dierenwelzijnsorganisatie toegezegd. ,,We hopen dat veel andere supermarkten dit goede voorbeeld volgen.''
Wakker Dier deed vorig jaar met Kerstmis onderzoek naar het welzijn van konijnen in de supermarkt en trof daar voornamelijk kooikonijn aan. Veel supermarkten beloofden vervolgens beterschap, Dirk en Dekamarkt zijn de eerste ketens die dat concreet maken.
Kooien van draadgaas
Nederland telt ongeveer zeventig commerciële konijnenhouderijen. Deze konijnen worden vaak geëxporteerd. In de Nederlandse supermarkten ligt meestal konijnenvlees dat uit het buitenland komt. Bijna al deze konijnen leven in kooien van draadgaas waarin ze minder dan een A4 ruimte per dier hebben. Hierdoor kunnen de konijnen niet huppelen, rechtop zitten en uitgestrekt liggen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

ariaaatje
ariaaatje10 aug. 2016 - 12:18

Wakkerdier dier wie is dat Oja een stelletje oproer kraaiers ze moeten niet altijd de slechte dinge laten zijn maar ook eens stallen waar het wel goed is en niet alleen de boel maar afbranden

lpaard1981
lpaard19819 aug. 2016 - 11:20

Ik houd heel veel van dieren. maar wakker dier is zo verkeerd bezig. verbieden deze organisatie dat is pas echt goed voor de dieren en de consumenten.

1 Reactie
henk l.
henk l.9 aug. 2016 - 16:08

Omdat ????

IDMB
IDMB8 aug. 2016 - 19:36

Goed besluit. Hier kun je niet op tegen zijn. Tenzij je dieren haat.

marleentje 21-03
marleentje 21-038 aug. 2016 - 17:33

Gelukkig goed nieuws, nu de bio industrie nog.

cviersel
cviersel8 aug. 2016 - 14:45

Ben ik nu de enige die het een heel goed idee vind?Zo ook de plofkippen van AH  ... als er vraag naar blijft blijft de hebzucht van de producenten ( fokkers ) ongekend : dit moet stoppen! 

5 Reacties
loekoek
loekoek8 aug. 2016 - 15:30

U stelt helaas wel heel simpel dat het om hebzucht van producenten gaat. Consument en producent hebben elkaar altijd nodig. We leven niet in de Middeleeuwen toen iedereen nagenoeg zelfvoorzienend kon en moest zijn. Uw opmerking: dit moet stoppen gaat teveel uit van mogelijk eigen belang. Ik zie ons nog geen veestapel alsmede piepers enz. hebben op een balkon 5 hoog achter. De Nederlandse consument moet (vaak door de omstandigheden gedwongen) al teveel inleveren inmiddels en dreigt massaal achterop te raken. Het idee op zich lijkt goed maar zal niet uitvoerbaar zijn. We worden op vele fronten belazerd. (CETA en TTIP moeten bekend zijn) Uw eieren zijn wellicht duur omdat ze zgn. uit een vrije uitloop kip zijn gevallen. Dat zal echt niet altijd het geval zijn. Don't judge a book by the cover.. Eerlijk duurt het langst daarom duurt het ook zo lang.

latevogel
latevogel8 aug. 2016 - 18:04

Haal je eieren bij iemand die de kippen rond de deur heeft. Ik haal ze bij een boer die de kippen los rond heeft lopen voor 1,40 euro per 10 stuks en hij verdient er ook nog op. Maar of dit massaal kan? De waarheid zal waarschijnlijk zijn dat wij veel te weinig voor ons eten betalen en dat de producenten hiervoor worden "uitgemolken". Voor een liter melk betaalde de coöperatie 40 jaar geleden 40 cent en nu is het omgerekend 46 cent.Wie wil zo behandeld worden. 15% meer dan 40 jaar geleden? Ik verdiende toen 900 gulden (19 jaar oud), dus dan zou ik nu moeten werken voor 1050 gulden. Dat doen wij als burgers met de melkveehouderij, dus met de boeren. Schaamrood zou onze kleur moeten zijn.(zoek maar na op internet betreffende de melkprijzen) 

don45
don458 aug. 2016 - 19:03

puur onzin, plofkip is een verzinsel van wakker dier en bestaat niet. stop wakker dier.

cviersel
cviersel8 aug. 2016 - 19:43

wat is er toch met jou, don45, dat je zo gekant bent tegen een beter leven voor dieren?

don45
don4510 aug. 2016 - 17:59

ik hou ook van dieren maar er zijn ook dieren die gewoon voor consumptie zijn en daar moeten die gestoorde gekken van wakker dier zich niet met bemoeien. we moeten zelf weten of we vlees eten of niet en daar moeten die gekken zich niet met bemoeien. oproerkraaien zijn het met onzin verhalen. moet verboden worden die wakker dier gekken.

loekoek
loekoek8 aug. 2016 - 14:37

Dan eten we toch vis zou je zeggen! Maar..ga een dag mee op commerciële visvangst en u ziet miljoenen vissen verstikken in netten en anderszins. Vermoedelijk hebben al die diervriendelijkerds dan straks enkel nog wat te zeuren over sportvissers. Laat ze meehelpen zorgen dat er geen oorlog komt of willen ze het aantal mensen verminderen om zo aan hun diereneis te voldoen? Elk voordeel heeft nl. zoals bekend zijn nadeel v.v.

henk l.
henk l.8 aug. 2016 - 14:36

Het is zonneklaar wie er gestoord is en dat is niet Wakker Dier. Uw respect voor alles wat leeft is overduidelijk; het is gewoon voer!

don45
don458 aug. 2016 - 14:25

hoe gek moet je als supermarkt zijn om je door de gekken van Wakker dier te laten voorschrijven wat je wel en niet mag verkopen??Na het slachten is aan konijn niets meer te zien hoe ze geleefd hebben, die gestoorde van wakker dier willen gewoon dat we geen vlees meer eten met hun onzin verhalen.  Verkoopt de supermarkt geen konijn meer, niet erg er zijn genoeg poeliers die wel konijn verkopen.  wij eten echt niet minder Kip, konijnen en kiloknallers door die gekken van wakker dier.    Vlees,  Hmmm   lekker. het hoort er bij.

1 Reactie
latevogel
latevogel8 aug. 2016 - 17:44

Helaas is dat een antwoord (van u) van iemand die waarschijnlijk alles eet wat hem/haar voorgeschoteld wordt en ook waarschijnlijk geen agrarische roots heeft. Ik dus wel en ik kan u daarom ook vertellen dat "Wakker dier" in deze gelijk heeft! Veel boeren houden inderdaad van hun dieren zoals Adkoster hier schrijft maar.....dit is geen boerderij meer maar een mestfabriek ingesteld op hoge productiecijfers anders gaan diezelfde boeren financieel kapot!!! Ik kan mij hier echt over kwaad maken. De stadjes die niets maar dan ook niets van dit leven afweten, betalen nog evenveel voor een liter melk als 40 jaar geleden!!!Daardoor lijden de dieren en de boeren!Denk daar maar eens goed over na als u uw bordje "voedsel" weer voor geschoteld krijgt. Kiloknallers? U moet zich afvragen wie hier gek is!

adkoster
adkoster8 aug. 2016 - 14:05

Natuurlijk is het zielig als dieren worden mishandeld en het moet ook voorkomen worden.Maar ik weet zeker dat de meeste boeren juist heel goed met hun vee omgaan, want het is hun geld dat in die dieren zit.Als ze ze slecht behandelen, zakt de waarde en brengen ze dus minder op.Al die filmpjes van Wakker Dier zeggen me niets, want die zijn grotendeels uit andere landen afkomstig, terwijl men suggereert dat het in Nederland is. Overigens gaat onze regering minstens net zo slecht met onze bejaarden om.Die worden ook zwaar mishandeld door de overheid, want zorg is er niet meer tegenwoordig.Laten we ons daar eens druk over gaan maken.

averzijl
averzijl8 aug. 2016 - 13:32

als je kijk hoe kippen naar de slacht gaan is ook dier onvriendelijk kalkoen ook zo als ik zag hoe een koe mishandeld werd op s.b.s 6 door die boer dan is wakker dier er ook niet een dier moet goed behandeld worden zeker en de dieren bescherming kwam ook niet voor die arme koe na vele klachten ik vond het vreselijk om te zien ik geef veel om dieren maar eet wel vlees anders is er niets meer om te eten

2 Reacties
Laelia1955
Laelia19558 aug. 2016 - 15:41

Vis, kaas, eieren, groenten, rijst, aardappels, pasta, fruit. Noem dat maar niets meer om te eten!Er is zat ander voedsel maar ik vind vlees te lekker om het nooit meer te eten.Je kunt wel opletten waar het vlees vandaan komt en of het dier een goed leven heeft gehad.Liever een klein stukje 'goed' vlees dan een half pond 'kiloknaller'. Je proeft echt het verschil!

latevogel
latevogel8 aug. 2016 - 17:54

U moet natuurlijk vlees eten en het liefst zo goedkoop mogelijk. Weet u, 40 jaar geleden betaalden de burgers van dit land 40 cent aan de boer voor een liter melk. Nu krijgt dezelfde boer in 2016 ongeveer in guldens uitgerekend 46 cent per liter.Is dat eerlijk tegenover iemand die per week 60-100 uur werkt? Gaat u ook deze uren draaien voor een salaris van 40 jaar geleden?Wedden van niet? "Wakker dier" heeft het gelijk aan haar kant! Door weinig aan de agrariërs voor hun producten te betalen, heeft deze steeds meer vee in en op minder ruimte wat ten koste gaat van levensvreugde bij de boer en zijn dieren. Ik persoonlijk vind dat mensen die kiloknallers en goedkope zuivel kopen misbruik maken van het platteland en alles wat daarop leeft.Iedere dag stopt er een boer met zijn werk en sluit de zaak. (sommigen door levensbeeindiging)Mooie samenleving en een mooi platteland zijn we met zijn allen aan het creëren!

lutgerink
lutgerink8 aug. 2016 - 12:14

Het zal altijd zo blijven, de meeste mensen kunnen/willen dat dure vlees niet betalen en denken niet na. De overheid zou hier wel een goede rol in kunnen spelen, maar ja dat kost geld. Wanneer je het vlees bij een slager koopt of bij een poelier heb je kans dat je eerlijk vlees koopt, maar zelfs daarop kun je niet altijd vertrouwen. 

1 Reactie
simon55
simon558 aug. 2016 - 12:19

Voor t zelfde geld stoppen ze d r straks n kat in

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!