Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geen hulp voor huiseigenaar met restschuld'

11-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huizen_42.jpg
Iemand die na de verkoop van zijn huis een restschuld heeft, hoeft lang niet altijd te rekenen op hulp van de verzekeraar. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) stranden daardoor verhuisplannen en dat is slecht voor het herstel van de woningmarkt.
Afgelost
Een restschuld ontstaat als een huis na verkoop minder opbrengt dan de hypotheekschuld op dat huis. Die schuld kan worden afgelost met bijvoorbeeld spaargeld, maar ook worden meegefinancierd bij de koop van een nieuwe woning.
Praktijksituaties
Volgens VEH weren verzekeraars juist dat meefinancieren af. De organisatie wil dat verzekeraars en andere geldverstrekkers ,,met adequate regelingen voor restschuldfinanciering komen''. Op de websites van banken en verzekeraars is volgens de vereniging nauwelijks informatie te vinden over de mogelijkheden van restschuldfinanciering. ,,Praktijksituaties of rekenvoorbeelden van extra maandlasten ontbreken overal'', aldus VEH.
Hypotheek
De belangenorganisatie pleit ook voor verandering van de periode van 10 jaar waarover de rente over een restschuld aftrekbaar is. De vereniging wil dat die periode van renteaftrek gelijk wordt aan de resterende looptijd van de oorspronkelijke hypotheek.
Onder water
Momenteel staan ruim 1 miljoen woningen in Nederland 'onder water', waardoor huiseigenaren bij verkoop te maken krijgen met een restschuld. Gemiddeld bedraagt die restschuld na de verkoop ongeveer 35.000 euro.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!