Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen extra mazelenprik meer voor baby's

28-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
baby_ziekenhuis_12.jpg
Kinderen van jonger dan 6 maanden krijgen geen extra mazelenprik meer. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Baby's uit gemeenten waar minder dan 90 procent van de kinderen tegen mazelen is ingeënt, werden vanaf juli vorig jaar uitgenodigd voor een vervroegde mazelenprik.
Epidemie
De extra prik wordt stopgezet omdat de mazelenepidemie op zijn einde loopt. Kinderen krijgen standaard als ze 14 maanden zijn de BMR-vaccinatie aangeboden - tegen bof, mazelen en rodehond. Dat blijft zo.
Vaccinatie
De mazelenepidemie die vanaf mei 2013 heerste, concentreerde zich in de zogeheten bible belt. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie. Bijna alle mensen die besmet zijn - vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud - zijn niet gevaccineerd tegen de ziekte.
Melden
Vanaf mei zijn er ruim 2600 gevallen van mazelen gemeld. Het werkelijke aantal gevallen van mazelen was waarschijnlijk een stuk hoger, omdat niet iedereen met mazelen zich bij de huisarts meldt. Eén kind is gestorven aan de complicaties van de ziekte.
ANP

Meer over:

prik, diginieuws, mazelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!