Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Geen contract tussen Slotervaartziekenhuis en Achmea

16 feb 2013
  •  
leestijd 2 minuten
195x90_ziekenhuis_01.jpg
Conflict
Het zal niemand zijn ontgaan dat de grootste verzekeraar van ons land (Achmea) en het Slotervaartziekenhuis geen contract sluiten. Ze zijn er niet uitgekomen. Achmea vindt dat het ziekenhuis te veel geld vraagt voor 2013 en het ziekenhuis zegt het voor minder niet te kunnen doen. Het Slotervaartziekenhuis vindt de aanneemsom van €77 miljoen voor 2013 te laag. In een interview in NRC Handelsblad van woensdag 13 februari 2013 zegt Aysel Erbudak hierover: "Alles moesten we doen voor die prijs – alles. In die som was te weinig geld voor dure medicijnen voor kanker- en reumapatiënten. Die wilde ik op basis van nacalculatie doen: achteraf het gebruikte declareren. Dat wil Achmea niet. Alles moet binnen die €77 miljoen passen." Achmea houdt zich aan het Bestuurlijke Hoofdlijnen Akkoord. Hierin is vastgelegd dat ziekenhuizen in 2013 2,5% in het aantal behandelingen mogen groeien. Daarboven komt nog 2,5% inflatie.
Twee brieven
Achmea (Agis, Zilveren Kruis) verstuurde een brief naar zijn verzekerden, In de brief adviseert de zorgverzekeraar zijn verzekerden toekomstige behandelingen – na 1 april 2013 – in een ziekenhuis te laten plaatsvinden waar Achmea wel een contract mee heeft. Het Slotervaartziekenhuis stuurde een brief aan 110.000 (ex)patiënten. Daarin biedt het ziekenhuis nieuwe patiënten die vanaf 1 april 2013 met een behandeling starten, de mogelijkheid de financiële afhandeling door de financiële medewerkers van het ziekenhuis te laten doen. Achmea vergoedt bij niet-gecontracteerde zorg voor 80%. Nu zegt het ziekenhuis in zijn brief toe de kosten van de behandeling helemaal te dekken. Het ziekenhuis stuurt de rekening naar Achmea.
Toelichting in de studio
In de studio geeft advocaat Klaas Meersma van het kantoor AKD een toelichting bij het conflict tussen Achmea en het Slotervaartziekenhuis. Klaas Meersma staat in zijn werk als advocaat onder meer instellingen bij in de contractering met zorgverzekeraars en zorgkantoren.
Een volledig overzicht over de zaak is hier te vinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!