Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geen betere zorg door concurrentie'

09-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
operatie_18.jpg
Concurrentie tussen ziekenhuizen zorgt vooralsnog niet voor gezondere patiënten. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). De uitkomsten van hun onderzoek zijn donderdag bekendgemaakt.
Volgens Michiel Bijlsma, Pierre Koning, Victoria Shestalova en Ali Aouragh leidt de vrije marktwerking in de gezondheidszorg tot ,,snellere diagnosestellingen en een strakkere operatieplanning''. Op de kwaliteit van de zorg heeft het evenwel geen effect. De vier onderzoekers vermoeden dat ziekenhuizen bij het invoeren van concurrentie eerst zijn gaan kijken naar het terugbrengen van de kosten en het verbeteren van processen ,,die vaak makkelijker realiseerbaar zijn''.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) noemt het beeld dat de onderzoekers schetsen ,,niet slecht''. Hij wijst erop dat snellere diagnoses en procedures de toegankelijkheid van de zorg ten goede komen. De demissionaire minister heeft er altijd op gehamerd dat zorgverleners meer betaald zullen krijgen voor kwaliteit die ze leveren. Als dat verder wordt doorgevoerd, zal de marktwerking ook goed uitpakken voor de gezondheid van patiënten.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!