Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen bemiddelingskosten meer voor kamerhuurder

07-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_examen_01.jpg
Als je op zoek bent naar een studentenkamer kom je al snel terug bij een bemiddelingsbureau of makelaar. We lieten liet in september zien dat studenten aan deze bedrijven vaak een maand huur moeten betalen voor de bemiddelingskosten. Met een wetsvoorstel moet daar binnenkort een einde aan komen. De bemiddelaar wordt vaak door de huisbaas ingehuurd voor de administratieve zaken. Uit de uitzending blijkt dat het onduidelijk is wat de bemiddelaars eigenlijk allemaal doen voor al dat geld. Vaak gaat het om het opmaken van een contract en regelen van de bezichtiging. Dit zijn werkzaamheden die niet in verhouding staan tot de honderden euro's die betaald moeten worden.
Landelijke Studentenvakbond
In september laat Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb, weten dat het vragen van hoge bemiddelingskosten voor studentenhuisvesting tegenwoordig schering en inslag is. "Veel studenten denken dat het heel normaal is om hoge bemiddelingskosten te betalen. Ook weten ze niet dat het vragen van die kosten aan regels is gebonden." Ook geeft Janssen aan dat studenten een kwetsbare positie hebben: "Al sta je in je recht, vaak durven studenten geen actie te ondernemen. Bang voor problemen met huisbaas of bemiddelaar. Als je vooraf klaagt over de hoge kosten, heeft de bemiddelaar tien andere studenten die ook in de kamer willen."
Regels
Het vragen van bemiddelingskosten is aan regels gebonden. Bij de verhuur van zelfstandige woonruimte is het in rekening brengen van dienstverlening aan zowel de verhuurder als de huurder niet toegestaan. Volgens de wet (BW art 7:417) mogen makelaars en bemiddelaars maar voor één van de partijen werken.
Onzelfstandige woonruimte
Voor onzelfstandige woonruimte is er een uitzondering gemaakt in de wet. Daar mogen wel aan twee zijden kosten, dus bij zowel de verhuurder als de huurder, in rekening gebracht worden voor bemiddeling. Die uitzondering wordt in het wetsvoorstel geschrapt. Dat betekent dat ook kamerbemiddelaars geen hoge kosten in rekening mogen brengen voor de bemiddeling.
Zelfstandige woonruimte
Daarnaast willen de ministers de wetgeving voor zelfstandige woonruimte verduidelijken. Het gaat dan om twee punten: het is niet belangrijk of de verhuurder wel of niet heeft betaald. De verhuurder geeft altijd opdracht tot bemiddeling, bijvoorbeeld niet enkel tot het maken van reclame voor zijn woning. Dan zijn dit dus geen argumenten meer om wel bemiddelingskosten bij de huurder in rekening te mogen brengen.
Je recht halen
Als je denkt dat de bemiddelingskosten die je hebt betaald voor je studentenkamer niet terecht zijn, moet je nog steeds naar de rechter om je gelijk te halen. De huurcommissie doet geen uitspraken over bemiddelingskosten. De verwachting van Pepijn Eymaal, als rechtenstudent werkzaam voor de rechtswinkel van de Nijmegense Studentenvakbond AKKU, is dat de rechtsspraak nu wel eenduidiger wordt. 
Meer informatie
Studentenvakbond AKKU helpt studenten hun onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te halen. Als je lid bent van de Woonbond kun je daar terecht voor juridisch advies over onder andere bemiddelingskosten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!