Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen aangifte tegen agenten om marathon-leus

13-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Politie2_11.jpg
Demonstrerende agenten hebben geen schade aangericht door een protesttekst op het parcours van de marathon van Rotterdam te zetten. De gemeente, die de weg beheert, doet daarom geen aangifte en er komt dus geen verder politie-onderzoek. Dat liet een politiewoordvoerster zondag weten.
Actievoerders
De agenten schreven de meterslange boodschap 'politie verdient beter #cao '15' op het asfalt. De tekst was goed in beeld op televisie. Na de marathon maakten de actievoerders de weg weer schoon.
Geen schade
De actie viel niet goed bij de politieleiding. Die liet onder meer de forensische opsporing onderzoek doen om te weten wie de tekst had neergezet. ,,We hebben sporen veiliggesteld van het materiaal waarmee de weg is beklad. Dat deden we zodat we die alvast zouden hebben wanneer er aangifte zou worden gedaan. Maar er is geen schade, er komt geen aangifte en dus ook geen onderzoek'', aldus een politiewoordvoerster. Volgens haar is het sporenonderzoek ,,normaal bij zo'n forse bekladding''.
Verontwaardigd
Politiemensen en vakbonden zijn woedend over het onderzoek van de politie naar haar eigen agenten. Politievakbond ACP neemt geen genoegen met de mededeling dat er geen verder onderzoek komt. ,,Voor ons is de kous zeker niet af. Hier gaat een reactie op komen. Onze leden nemen dit hoog op en wij ook. Dit is hard aangekomen, mensen zijn verontwaardigd'', zegt vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp.
Mensen zijn woedend
Volgens Van de Kamp had de vakbond van tevoren al laten weten dat er zo actie zou worden gevoerd. ,,Toen heeft de leiding geen bezwaar gemaakt. Wij snappen hier helemaal niets van. Mensen zijn woedend, wijkteams spreken er schande van. Dit is niet de manier waarop je hiermee omgaat.'' Hij praat maandag met andere bonden over een reactie.
Betere cao
De politiebonden voeren al weken actie voor een betere cao. Agenten laten minutenlang hun sirenes loeien, rijden langzaam over snelwegen en schrijven bij kleine overtredingen geen bekeuring uit. Als minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) op maandag niet met een goed voorstel komt, volgen er mogelijk hardere acties. Zo dreigt een werkonderbreking bij de komende cybertop in Den Haag. ANP

Meer over:

politie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!