Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geef huizenkoper betere adviezen over energiebesparing'

21-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek 930 520
Hypotheekadviseurs en makelaars vertellen hun klanten nauwelijks hoe zij hun nieuwe woning energiezuiniger en duurzamer kunnen maken. Vereniging Eigen Huis wil dat dit snel verbetert en dringt er op aan dat consumenten hierbij actief worden geadviseerd en geholpen. Acht op de tien huizenkopers krijgt geen informatie over energiebesparende maatregelen in hun nieuwe woning en de mogelijkheden om dat te financieren, aldus de vereniging.

'Kennis ontbreekt'

Over ruimere financieringsmogelijkheden of gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie en dubbel glas, wordt vaak niets gezegd en ontbreekt de kennis. Hierdoor blijft een enorm verbeterpotentieel onbenut.

'Maak je nieuwe huis energiezuiniger'

“De tijd van vrijblijvendheid is voorbij", zegt Maarten-Eeke van der Veen, beleidsadviseur energie bij Vereniging Eigen Huis. "Als we de klimaatdoelstellingen willen halen wordt van iedereen een bijdrage verlangd. Het kopen van een huis is bij uitstek het moment om een woning energiezuiniger te maken. Kopers staan wel degelijk open voor besparingsadvies. Makelaars en hypotheekadviseurs moeten zich hier veel beter in verdiepen en hun klanten op een goede manier helpen”.

'Meer lenen voor woning is mogelijk'

Een koper kan tot 6 procent meer lenen als hij met dat geld de energieprestatie van de woning verbetert. De lagere energielasten compenseren dan de iets hogere hypotheeklasten. Daarnaast zijn er subsidies en gunstige leningen voor warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen. De meeste mensen weten niet hoe ze het beste hun nieuwe of huidige woning energiezuiniger kunnen maken, hoe ze dit het beste kunnen aanpakken en verstandig kunnen financieren. Zij verwachten dat hun makelaar en hypotheekadviseur hen daar juist mee helpt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!