Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gedwongen huizenverkopen verder gestegen

16-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_huis_11.jpg
Het aantal gedwongen huizenverkopen is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal moesten 4522 huishoudens een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een toename van meer dan een kwart (27 procent) ten opzichte van 2012. Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de NHG verstrekt, donderdag bekendgemaakt.
De toename werd volgens de stichting veroorzaakt door de prijsdaling van woningen, de groei van de werkloosheid en het aantal echtscheidingen. Het gemiddelde verlies per woning liep in 2013 met 11 procent op tot 38.877 euro.
Waarborgfonds
Het gaat om mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het waarborgfonds verstrekt deze garantie, die een huizenbezitter ervan verzekert dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke renteschuld aan de bank wordt betaald.
Kwijtgescholden
Vorig jaar kon 79 procent van alle verliezen van de voormalige huizenbezitters worden kwijtgescholden, vergeleken met 75 procent in het voorgaande jaar. Bij relatiebeëindiging was dat zelfs 93 procent, aldus WEW.
Minder via veiling
Volgens de stichting worden steeds minder huizen, die gedwongen moeten worden verkocht, via een veiling van de hand gedaan. In 2013 ging het nog maar om 7 procent tegen 13 procent in het jaar daarvoor. Een veiling levert namelijk een hoger verlies (ruim 20.000 euro) op dan een onderhandse verkoop via een makelaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!