Kassa

Gedupeerden toeslagenaffaire willen alsnog vervolging belastingdienst

  •  
07-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
930 x 520 belastingdienst
De belastingdienst zou alsnog vervolgd moeten worden, vind een groep gedupeerden van de toeslagenaffaire. Woensdag dienden ze daarom een klacht in bij het gerechtshof in Den Haag. Het Openbaar Ministerie besloot in januari nog van vervolging af te zien.
De dienst zou vervolgd moeten worden omdat ze tegen de regels in geld hebben gevorderd, vindt advocaat Vasco Groeneveld. Volgens hem deden ze dat door misbruik te maken van hun machtspositie. Groeneveld wil het instituut ook aanklagen voor misbruik van gezag, beroepsmatige discriminatie en lasterlijke aanklacht.

OM niet overtuigd

Na een aangifte van de staatssecretarissen van Financiën tegen de Belastingdienst, vorig jaar mei, deed de Rijksrecherche een onderzoek. Het OM concludeerde op basis daarvan dat er geen reden is tot vervolging. Daarnaast is de Belastingdienst, als onderdeel van de Staat, immuun voor strafrechtelijke vervolging, aldus justitie. Het handelen van de belastingdienst moet volgens hen daarom door de politiek beoordeeld worden, niet door de rechter.
Dat de OM geen reden tot vervolging ziet, wil niet zeggen dat de kous nu af is. Het hof kan na het beoordelen van de klachten alsnog bevelen om tot vervolging over te gaan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!