Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gedupeerde spaarders zonder compensatie klagen bij de Belastingdienst

12-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6678 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127

Mensen die de afgelopen jaren te veel spaartaks hebben betaald maar geen bezwaar hebben gemaakt, klagen massaal bij de Belastingdienst. Inmiddels zijn er al 115.000 klachten en verzoeken binnen. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij tegen RTL Z gezegd. Het kabinet besloot dat alleen mensen die bezwaar hebben gemaakt compensatie ontvangen. 

De vermogensrendementsheffing, zoals de spaartaks officieel heet, was niet eerlijk, bepaalde de Hoge Raad vorig jaar. Omdat over een fictief rendement belasting werd geheven betaalden mensen belasting over rente-inkomsten die ze niet hadden. 

Schadeloosgesteld bij bezwaar, geen compensatie bij geen bezwaar

Tienduizenden mensen die in de periode 2017 tot en met 2020 bezwaar hebben gemaakt moesten van de hoogste rechter schadeloos worden gesteld.

Het kabinet besloot mensen die geen bezwaar hebben gemaakt ook niet te compenseren. Dat mag ook, besloot de Hoge Raad. 

Via een omweg toch beoordeling door rechter

Via een verzoek om ambtshalve mindering kunnen mensen de Belastingdienst vragen om een vermindering van de belastingrekening. De fiscus gaat die verzoeken afwijzen, waarna mensen in bezwaar kunnen bij de rechter. Die beslist dan uiteindelijk over de afwikkeling.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!