Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Gedragstherapie voor vermoeidheid na Q-koorts

11-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
moe_01.jpg
Gedragstherapie lijkt aan te slaan bij Q-koortspatiënten die na hun ziekte last blijven houden van chronische vermoeidheid. Het kenniscentrum chronische vermoeidheid van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen merkt dat na behandeling van de eerste groep mensen. Ook andere klachten, zoals concentratie- en slaapproblemen, nemen af, zegt hoogleraar Gijs Bleijenberg. Het Bernhoven Ziekenhuis met vestigingen in de zwaar getroffen regio rond Uden gaat patiënten binnenkort doorsturen naar Nijmegen.
Het Radboud Ziekenhuis is vorig jaar begonnen met therapie voor de eerste patiënten met het zogenoemde post Q-koorts vermoeidheidssyndroom (QFS), vergelijkbaar met vermoeidheidsklachten na andere ziekten. Een behandeling voor deze grote groep mensen was er nog niet en de vraag neemt toe.
In Nederland is tot dusver bij meer dan 3500 mensen vastgesteld dat zij Q-koorts hebben (gehad). Tot een kwart van de mensen die ziek zijn geweest, heeft een jaar na hun besmetting nog klachten, vooral vermoeidheid.
Volgens Bleijenberg is Q-koorts eerder het beginpunt dan de directe oorzaak van de vermoeidheid. Klinisch psycholoog Jan Vercoulen van het Radboud zegt dat patiënten in een negatieve spiraal terechtkomen, omdat ze lang uit de roulatie zijn geweest. ,,Q-koorts heeft hun bestaan volkomen ontregeld. Ze raken erin verstrikt'', vult Bleijenberg aan. Patiënten die hij ontvangt, zijn door de radeloze huisarts weggestuurd met de ongelukkige woorden dat ze maar met de klachten moeten leren leven.
De therapie is gekopieerd van behandelingen voor mensen die bijvoorbeeld herstellen van kanker of spierziekten. Patiënten moeten geremd of juist ertoe aangezet worden om bijvoorbeeld weer te gaan sporten en werken. Ze krijgen oefeningen om minder na te denken over de Q-koorts en ontvangen hulp om een regelmatig slaapritme te houden.
Cognitieve gedragstherapie is de enige bewezen hulp voor chronische vermoeidheid. Voor de werking bij Q-koortspatiënten is het wetenschappelijk bewijs nog niet geleverd maar daarin wil Bleijenberg met officieel onderzoek verandering brengen. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor