Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebruik zonnestroom neemt sterk toe in Nederland

18-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
930x520_zonnepanelen
Het gebruik van zonnestroom is in Nederland de afgelopen jaren bijna verdriedubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatdenktank Ember. De hoeveelheid energie die via zonnepanelen werd opgewekt, groeide  tussen 2018 en 2021 van 1,1 naar zo'n 3,2 terawattuur.
In Nederland wordt dertig procent van de verbruikte stroom via hernieuwbare brandstoffen opgewekt. De helft daarvan komt van de zon, een ander belangrijk deel wordt via windmolens. Duitsland is de grootste opwekker van zonnestroom binnen de EU. Ook daar was de stroom van zonnepanelen goed voor 17 procent van de energiebehoefte.
In heel Europa is zonnestroom goed voor een tiende van het totale verbruik. Er werd met haast 39 terawattuur, dat is 39 miljard kilowattuur, ook een recordhoeveelheid opgewekt. Wel wordt er nog altijd meer energie via kolen opgewekt.
Volgens Ember is de groei sinds 2018 het gevolg van ambitieuze wetgeving. Tegelijkertijd groeit de opwekking met zonnepanelen nog niet snel genoeg. Brussel wil dat hernieuwbare energie in 2030 goed is voor 40 procent van de totale energiebehoefte. In 2019 was dat nog ongeveer 20 procent. Behalve zonne-energie tellen ook windenergie en met biomassa opgewekte stroom als hernieuwbaar.

Klein aandeel

Het aandeel van groene stroom is in Nederland nog klein: van de 27 EU landen zijn er maar twee die nog minder niet-fossiele brandstoffen gebruiken. Volgens de onderzoekers zijn er inmiddels 20 EU-landen die meer groene dan 'grijze' stroom verbruiken. 
Zweden is het enige land dat volledig is overgestapt op groene stroom. Frankrijk volgt op de voet met iets meer dan 90 procent.
Bron: ANP, Ember
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!